Nederlandse, Luxemburgse autoriteiten en Europol hebben een van de drie grootste cryptocurrency mixers gesloten meld Europol op 22 mei.

Een cryptocurrency tumbler of ook wel een cryptocurrency mixservice genoemd. Het is een anonimiteit dienst die beweert transacties van niet anonieme munten te transformeren naar private munten door crypto-fondsen te combineren met andere. Hierdoor is het moeilijk om de oorspronkelijke bron van het geld te achterhalen.

Volgens het rapport heeft de FIOD (Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst) nu zes servers van de grootste cryptotumbler Bestmixer.io in beslag genomen, die sinds de lancering in mei 2018 een gerapporteerde omzet van ten minste $ 200 miljoen had. De service was ogenschijnlijk een van de drie grootste mixdiensten voor cryptocurrencies waaronder bitcoin (BTC), litecoin (LTC), bitcoin cash (BCH) en anderen.

Na het begin van een onderzoek in juni 2018 heeft de FIOD, samen met Europol en de Luxemburgse autoriteiten, het platform verboden, omdat zij vonden dat een groot aantal gemengde munten op Bestmixer afkomstig waren van criminele activiteiten en naar verluidt werden gebruikt voor het witwassen van geld of illegale financiering.

History of Cryptocurrency Laundering Service Bestmixer.io
Geschiedenis van Bestmixer.io

Zoals Europol opmerkte, is de sluiting van Bestmixer de eerste juridische handhavingsactie van zijn aard tegen een cryptocurrency mixer. Op het moment van schrijven is de website van Bestmixer niet actief, met een FIOD-melding waarin staat dat “u niet anoniem bent”.

Bestmixer
Schermafbeelding van Bestmixer website op het moment van schrijven

De FIOD verzamelde gegevens over alle transacties op het platform in het afgelopen jaar, waaronder chat berichten, bitcoin-adressen, IP-adressen en meer. De autoriteit is van plan de verkregen informatie te analyseren en de resultaten met andere landen te delen, merkte Europol op.

Op het moment van schrijven zijn er nog altijd een aantal cryptomixers beschikbaar waaronder: ChipMixer, BitMix.Biz en BitBlender.

Onlangs namen Europol en de Duitse politie ook al de servers van een dark web marktplaats in beslag. Waarbij ze miljoenen in crypto van verdachten hebben afgepakt.