El Salvador’s digitale bitcoin wallet Chivo heeft al een half miljoen gebruikers bereikt, volgens berichten van lokale media. Het land introduceerde de wallet op 7 september.
Gebruikers ontvangen $30 in bitcoin als ze de wallet voor de eerste keer downloaden als aanmoediging. Op 7 september had het land 400 bitcoins gekocht voor zijn schatkist – wat naar alle waarschijnlijkheid niet veel zegt over het succes ervan.
De bitcoinintegratie van El Salvador heeft een enigszins moeizame start gekend, aangezien er verschillende protesten zijn geweest tegen de invoering ervan. De protesten kwamen zowel van de oppositie als van burgers, waarbij de laatste de straat op gingen en zelfs een rechtszaak aanspanden.
Het land heeft een aantal maatregelen genomen om mensen aan te moedigen bitcoin te gebruiken. Buitenlanders zijn bijvoorbeeld vrijgesteld van het betalen van vermogenswinstbelasting over hun bitcoinwinsten. Bovendien krijgen ze een permanente verblijfsvergunning als ze besluiten te verhuizen en een eigen bedrijf te beginnen.
Sommige El Salvadorianen hebben zich op Reddit uitgelaten over het algemene sentiment rond bitcoin. Het land vierde zijn Onafhankelijkheidsdag op 15 september, en velen protesteerden op straat tegen de huidige regering. Het nieuws kwam dat vandalen bitcoin-automaten in het land vernielden, wat nog meer bewijs is van ongenoegen over de nieuwe wet.
Een Redditor sprak over bitcoin die bestaande ongelijkheden verder zou versterken – een punt van zorg dat een van de grootste problemen was die burgers met de regering hebben. Ze merken ook op dat de bitcoins in de Chivo-portemonnee in beslag kunnen worden genomen door de overheid.
Wat niet kan worden ontkend, is dat BTC-betalingen de kosten voor grensoverschrijdende betalingen inderdaad verlagen. Andere landen in de regio houden de ontwikkeling, die de eerste in zijn soort is, nauwlettend in de gaten.
Gaan meer landen volgen?
Het is onwaarschijnlijk dat een groot aantal landen het voorbeeld van El Salvador zal volgen. De meeste regeringen zijn vastbesloten om hun eigen centrale bank digitale valuta (CBDC) uit te brengen. De landen die cryptocurrencies als activaklasse hebben aanvaard, hebben dat met tegenzin gedaan en zijn bezig met het vormen van een regelgevend kader.
Het idee om bitcoin wettig betaalmiddel te maken, is weerlegd door China, India en Rusland. Nu belangrijke economieën het activum afwijzen omdat het zo’n belangrijke rol speelt in de economie, zullen de meeste andere landen waarschijnlijk hetzelfde standpunt innemen.
Dat gezegd hebbende, zou het El Salvador bitcoin experiment verrassende resultaten kunnen opleveren. Als bitcoin inderdaad het medium wordt voor grensoverschrijdende transacties, dan zou dit meer landen kunnen aanmoedigen om hetzelfde te doen.
Cryptocurrency traden kan heel lucratief zijn. De koersschommelingen (volatiliteit) van de markt zorgt ervoor dat in korte tijd goed rendement kan worden behaald. Lees meer over traden in de crypto trading gids of ga direct naar de website van Satoshi Trading Bot voor automatisch handelen.
Wordt lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen.
Lees hier meer Cryptocurrency nieuws.