In een belangrijke uitspraak heeft het Duitse regionale gerechtshof gevestigd in Dresden het bevriezen van cryptocurrency tegoeden in exchanges door openbare aanklagers verboden.
In de uitspraak stelt de rechtbank dat alle bestaande wetten over eventuele inbeslagname van crypto’s door derden onmiddellijk moeten worden herroepen. Volgens de uitspraak van de rechtbank:
“Er bestaat een betaalde transactie die in de weg staat aan confiscatie van de opbrengsten van het strafbare feit bij anderen dan de daders of deelnemers aan het strafbare feit.”
Bovendien gaf de rechtbank aan dat maatregelen tot confiscatie van crypto’s niet worden toegepast als het openbaar ministerie er niet in slaagt te bewijzen dat het doelwit banden heeft met criminele activiteiten.
Volgens de Duitse wet kunnen openbare aanklagers, naast strafrechtbanken, vermogensbestanddelen confisqueren die zijn verkregen uit illegale activiteiten. In het bijzonder is de bevriezing ook haalbaar voor de (mede)dader om vermogensbestanddelen te verkrijgen die rechtstreeks afkomstig zijn van het gepleegde misdrijf.
Voor derden is er alleen sprake van confiscatie als de vermogensbestanddelen zonder kosten of bij gebrek aan een rechtsgrond zijn overgedragen.
In het geval van een onderzoek kan het openbaar ministerie de wet gebruiken om vermogensbestanddelen te bevriezen. Dergelijke maatregelen hebben dan ook meestal betrekking op grote bedragen aan cryptocurrencies, met liquiditeitsproblemen tot gevolg.
Beslissing geldt in heel Duitsland
Vermeldenswaard is dat de beslissing van het hof in heel Duitsland kan worden gegeneraliseerd en niet gerelateerd is aan het individuele geval. De uitspraak is belangrijk voor de Duitse cryptocurrency scene, gezien het feit dat het de eerste zaak is door een strafrechtbank.
De handel in cryptocurrencies heeft aan populariteit gewonnen, waarbij beurzen zich hebben ontpopt als het perfecte medium om mensen aan digitale valuta te koppelen. Criminele elementen maken echter gebruik van het anonieme karakter van digitale valuta om illegale activiteiten te ontplooien.
Met name cryptocurrencies zoals Bitcoin worden genoemd voor het helpen bij ondeugden zoals het witwassen van geld. Om dit probleem aan te pakken, richten wetshandhavingsinstanties zich meer op beurzen.
Ondanks de uitspraak blijven cryptobeurzen een doelwit van de autoriteiten. Aanklagers zouden kunnen aanvoeren dat beurzen een deel van de transacties kunnen herkennen die verband houden met criminele activiteiten.
Hoewel autoriteiten cybercriminaliteitsagentschappen hebben opgezet, is het een uitdaging geworden om cryptocurrencies op te sporen die gelinkt zijn aan criminaliteit. Daarom zitten de autoriteiten de laatste maanden op de zaak van cryptobeurzen omdat zij de makkelijkere optie zijn om potentiële criminele elementen te arresteren.
Duitse institutionele fondsen gaan 20% toewijzen aan crypto
Daarnaast maakt de rechterlijke uitspraak nu deel uit van het veranderende Duitse juridische landschap voor crypto. Onlangs stelde een nieuwe wet in het land bijna 4.000 institutionele fondsen die goed zijn voor ongeveer 2 biljoen euro aan beheerd vermogen in staat om 20% van hun portefeuilles te beleggen in Bitcoin en andere cryptocurrencies.
De Wet Fondsstandortgesetz is op 1 juli in werking getreden. Het Duitse federale parlement heeft de wet beïnvloed.
Cryptocurrency aan- en verkopen kan heel lucratief zijn. De koersschommelingen (volatiliteit) van de markt zorgt ervoor dat in korte tijd goede rendementen kunnen worden behaald tot wel 30% per maand. Lees meer (uitleg) over automatisch handelen met crypto trader of ga direct naar de website van Satoshi Trading Bot.
Volg de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen. Meer Cryptocurrency nieuws.