Soms komen marktontwikkelingen met een knaller: een flash crash, een groot winstrapport, een schokkende geopolitieke ontwikkeling.

Maar soms komen marktveranderende ontwikkelingen langzamer: een beleidswijziging die de 24-uurs nieuwscyclus nauwelijks beïnvloedt, maar in de loop van de tijd echt significant wordt.

Als investeerder valt er niet veel te winnen bij het luidere nieuws; het wordt door iedereen tegelijkertijd verwerkt en geïnternaliseerd. Maar soms kunnen de rimpelingen over het hoofd worden gezien, en dat creëert interessante wegen om te verkennen.

1000 euro Bitcoin kopen met iDEAL zonder commissie? Dat kan bij Bitvavo!

We kregen zo’n reactie op 27 augustus, toen Jerome Powell’s, voorzitter van de Federal Reserve, een belangrijke toespraak hield op het Jackson Hole Economic Policy Symposium, waarin hij een subtiele maar zeer belangrijke verschuiving van het Fed-beleid schetste. De langetermijnimplicaties voor bitcoin zijn aanzienlijk.

Fed beleid verandert langzaam

Voordat we ingaan op de toespraak van Powell, is het vermeldenswaard dat fundamentele veranderingen in de manier waarop de Amerikaanse Federal Reserve het monetair beleid voert buitengewoon zeldzaam zijn. Terwijl economische historici de details bespreken, wijzen velen op slechts twee grote veranderingen in de beleidsaanpak van de Fed in de afgelopen 50 jaar:

  • In 1977, toen de Federal Reserve Reform Act formeel de dubbele doelstellingen van de bank van lage inflatie en maximale werkgelegenheid introduceerde; en
  • In 2008, toen de Federal Reserve begon met kwantitatieve versoepeling en toezicht hield op een ongekende uitbreiding van de omvang en het soort activa op haar balans. (Deze beleidswijziging werd achteraf in 2012 gedocumenteerd in een toespraak van voorzitter Ben Bernanke.)

Deze twee verschuivingen markeerden het begin van generatie bepalende kansen.

  • De wet van 1977 vormde de weg voor Fed-voorzitter Paul Volcker om “de inflatie te doorbreken” van 1979-1981, waardoor de rente opliep tot 19%, en op zijn beurt leidde tot een 40-jarige bullmarkt voor obligaties toen de rente daalde ten opzichte van die hoogtepunten in de daaropvolgende vier decennia; en
  • De beleidswijziging van 2008 keerde terug in het voordeel van aandelenbeleggers, die de markt overspoelde met liquiditeit door bijna nul-rentetarieven en de aankoop van een breed scala aan activa, wat leidde tot een wijdverspreide inflatie van activa en het ontstaan ​​van de langste aandelenmarkt in de geschiedenis.

De recente verschuiving is subtieler dan de veranderingen in 1977 en 2008, maar daarom niet minder consequent.

Wat is het nieuwe beleidskader en waarom is het belangrijk?

De kern van het nieuwe beleidskader is een aanzienlijk meer accommoderende en flexibele benadering van inflatiebeheersing. De verschuiving is verpakt in een kleine semantische verandering met grote implicaties.

Tot de toespraak van Powell was het beleid van de Fed erop gericht de inflatie elk jaar richting 2% te houden. Nu zal de Fed streven naar een gemiddelde inflatie van 2% in de loop van de tijd, met de flexibiliteit om in elk jaar ver boven of onder dat cijfer te gaan.

Dat klinkt misschien als een bescheiden verandering, maar in de wereld van het Fed-beleid is het enorm. Het betekent dat als de inflatie een aantal jaren onder de 2% blijft, de Fed deze een tijdje op hogere niveaus laat draaien om de achterstand in te halen. Er is geen expliciete formule over hoe het gemiddelde inflatiepercentage wordt berekend, waardoor de Fed nieuwe flexibiliteit krijgt om zich op gevoel aan de inflatoire resultaten aan te passen, zowel om haar inflatiedoelstelling te halen als om haar macro-economische doelstellingen te bereiken.

CNBC legde de tijdgeest van het moment vast in de preview van Powells toespraak:

De geschiedenis zal zich Paul Volcker en Jerome Powell herinneren als ze aan de andere uiteinden van de inflatie canyon stonden, waarbij de eerste wanhopige acties ondernam om te proberen het tegen te houden en de laatste … een ongekende poging deed om het weer aan te zetten.

Wat betekent dit voor investeerders?

Een van de beste beleggingsadviezen is de eeuwenoude grap van Marty Zweig: “Vecht niet tegen de Fed.” In dit geval, als de Fed bereid is tot het uiterste te gaan om de inflatie hoger te zien drukken, is het redelijk om aan te nemen dat het uiteindelijk zijn zin krijgt … en misschien meer dan waar het op gerekend heeft. Nadenkend over het nieuwe beleid, voorspelde de legendarische investeerder Stanley Druckenmiller dat we de komende vier of vijf jaar gemakkelijk een inflatie tussen 5% en 10% zouden kunnen zien. Anderen – waaronder voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan, Ray Dalio en Paul Tudor Jones – maken zich ook zorgen over de inflatie.

Nu beleggers steeds onrustiger worden over een meer inflatietolerante Federal Reserve, is bitcoin een van de grootste potentiële winnaars.

Waarom bitcoin, waarom geen goud?

Wanneer beleggers zich zorgen maken over inflatie en dienovereenkomstig willen positioneren, is de traditionele veilige haven natuurlijk goud. Beleggers hebben dit jaar tot dusver alleen al meer dan $ 29 miljard aan goud-ETF’s toegewezen.

Er is echter een praktische uitdaging wanneer je uitsluitend op goud vertrouwt om uw portefeuille af te dekken: om ervoor te zorgen dat goud een betekenisvolle invloed heeft op de algehele prestatie – om u daadwerkelijk te beschermen in het ergste geval – moet u een grote allocatie doen aan het en dus kost dat een groot deel van andere activa.

Er komt veel kijken voordat je zo’n grote wijziging in je portfolio aanbrengt: inflatie is een punt van zorg, ja, maar niet gegarandeerd; goud is geen activum dat inkomsten genereert; aandelen kunnen herstellen van de recente terugval; en, met goud in de buurt van recordhoogtes, maken sommigen zich zorgen dat er niet zoveel opwaarts potentieel over is (en misschien zelfs een terugval in het verschiet).

Het is door deze lens dat velen de eigenschappen van bitcoin als een kans gaan zien.

Net als goud heeft bitcoin lage correlaties met andere asset klassen en liquiditeit. Het belangrijke verschil met goud is echter in het volle zicht verborgen: Bitcoin is vluchtiger, minder geadopteerd en heeft een marktkapitalisatie van slechts 2% van de huidige omvang van goud. De onderstaande grafiek vergelijkt de marktkapitalisatie van bitcoin met de bovengrondse goudvoorraad; bitcoin registreert zich tot nu toe nauwelijks.

Gold's market cap vs. bitcoin's market cap.

Goud zijn market cap overschrijdt die van bitcoin meer dan 50x. BITWISE ASSET MANAGEMENT

Als een belegger al zijn geld in één asset wilde stoppen, klinken functies als volatiliteit en hoge bèta’s misschien niet aantrekkelijk. Maar in de context waarin ze hun portefeuille proberen af ​​te dekken, betekenen deze functies dat u veel waar voor uw geld krijgt. Een zeer kleine allocatie van bitcoin, zelfs 1%, kan een enorme impact hebben.

Dit jaar, temidden van ongelooflijke onrust op de markten en onzekerheid, is goud ~ 25% gestegen en BTC is ~ 46% gestegen tot en met 21 september. Het is natuurlijk maar één jaar, maar zoals veel rapporten hebben aangetoond, zijn de meerjarige prestaties ook indrukwekkend.

De snelheid van Bitcoin betekent dat het niet iets is waar iedereen het over eens is en brengt veel risico’s met zich mee. Maar het betekent ook dat bitcoin nog steeds veel ruimte heeft om te bewegen, wat het krachtig maakt. En natuurlijk is er een groeiend publiek dat gelooft dat een digitale versie van goud – met zijn weerstand tegen inbeslagname, gemakkelijke overdracht, gemakkelijke opslag, altijd open markten en privacy – een groot deel van de toekomst is.

Het baanbrekende nieuwe inflatiebeleid van Jerome Powell zorgt er momenteel voor dat veel beleggers hun positionering overwegen als de inflatie doorgaat. Als we kijken naar de beschikbare opties om deze blootstelling af te dekken, dit laat bitcoin er steeds aantrekkelijker uitzien.

Zoals Paul Tudor Jones onlangs schreef over de toewijzing van zijn fonds aan bitcoin:

“Ik ben geen hard money, noch een crypto-gek. Ik ben geen millennial … maar een babyboomer die de geboden kansen wil grijpen en tegelijkertijd mijn kapitaal wil beschermen in steeds veranderende omgevingen. “

Nu lijkt het steeds meer de juiste plaats en het juiste moment voor bitcoin te zijn.