Bitcoin is de metaforische Rubicon al gepasseerd, volgens Deutsche Bank.
Inhoud
- Bitcoin’s liquiditeitsprobleem
- Weinig ruimte voor concurrentie
In haar nieuwe rapport schrijft analiste en Franse econome Marion Laboure van Deutsche Bank dat Bitcoin niet langer genegeerd kan worden nu de marktkapitalisatie de 1 biljoen dollar heeft overschreden:

Bitcoins marktkapitalisatie van 1 biljoen dollar en de mogelijkheid dat de prijzen blijven stijgen, maken Bitcoin te belangrijk om te negeren. En centrale banken en overheden begrijpen dat Bitcoin en andere cryptocurrencies een blijvertje zijn. De verwachting is dan ook dat overheden ze eind dit jaar of begin volgend jaar zullen gaan reguleren.
Ze suggereert dat de enorme marktkapaciteit van Bitcoin gerechtvaardigd wordt door het Tinkerbell-effect. Vernoemd naar een fee uit Peter Pan, wordt deze term door economen gebruikt om de kracht van het geloof uit te leggen: iets is alleen waardevol omdat mensen geloven dat het waarde heeft, vergelijkbaar met hoe kinderen in de Kerstman geloven.
Bitcoin’s liquiditeitsprobleem
Laboure verwacht dat Bitcoin “ultra-volatiel” zal blijven vanwege de lage liquiditeit. Het dagelijkse handelsvolume van de cryptocurrency is slechts een druppel in de emmer vergeleken met zo’n beetje elke andere grondstof, waaronder zilver en benzine. Het dagelijkse volume van Bitcoin is slechts 1,9 procent van dat van goud.

De toonaangevende cryptomunt is nu de op twee na grootste valuta in omloop (achter alleen de Amerikaanse dollar en de euro). Bitcoin vertegenwoordigt nu meer dan 40 procent van alle greenbacks door de snelle waardestijging.
Toch ligt de liquiditeit van Bitcoin op hetzelfde niveau als een Thaise baht. Het dagelijkse transactievolume van de cryptocurrency is slechts een minuscule 0,009 procent die van de Amerikaanse dollar.
Weinig ruimte voor concurrentie
Toekomstige generaties zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat Bitcoin een blijvertje is. Volgens een onderzoek van Deutsche Bank gelooft meer dan 30 procent van de millennials uit de VS, Duitsland, China, het Verenigd Koninkrijk en andere wereldleiders dat cryptocurrencies uiteindelijk contant geld en pinpassen zullen vervangen.

Afbeelding door dbresearch.com
Hoewel de Deutsche Bank suggereert dat Bitcoin in de toekomst “een belangrijk betaalmiddel” zou kunnen worden vanwege zijn sterke netwerkeffecten, merkt het ook op dat het het zou kunnen opnemen tegen door de overheid uitgegeven cryptocurrencies en particuliere cryptocurrencies, zoals de nog te lanceren Diem stablecoin van Facebook:
Het bestaan van centrale banken betekent echter dat Bitcoin waarschijnlijk niet snel fiatvaluta’s zal vervangen:
En zolang overheden en centrale banken bestaan en de macht hebben om geld te reguleren, zal er weinig ruimte zijn voor Bitcoin – als betaalmiddel – om traditionele valuta te vervangen.
Meer Cryptocurrency nieuws.
Cryptocurrency aan- en verkopen kan heel lucratief zijn. De koersschommelingen (volatiliteit) van de markt zorgt ervoor dat in korte tijd goede rendementen kunnen worden behaald tot wel 30% per maand. Lees meer over automatisch handelen met trading software (bot).