Deutsche Bank heeft Europa opgeroepen om de ontwikkeling van digitale valuta van centrale banken te versnellen.

Deutsche Bank, de grootste bankinstelling in Duitsland, vertrouwt erop dat de digitale valuta van de centrale bank, of CBDC’s, in de toekomst contanten gaan vervangen.

De onderzoekstak van de bank, Deutsche Bank Research, publiceerde een nieuw rapport over economische ramingen en voorstellen om mondiale economieën te helpen die getroffen zijn door de coronavirus-pandemie. Met de titel “Wat we moeten doen om te herbouwen”, werd de studie gepubliceerd op 10 november.

In het rapport stelt Deutsche Bank dat de aanhoudende COVID-19-pandemie de “digitale contant geldrevolutie” heeft versneld. Volgens de bank zal deze revolutie uiteindelijk CBDC’s, zoals de Chinese digitale yuan of de Zweedse e-kroon, in staat stellen om op lange termijn contant geld te vervangen. Deutsche Bank riep nationale regeringen en particuliere bedrijven op om te werken aan alternatieven voor creditcards en verklaarde:

“Wereldwijde lockdowns en maatregelen om afstand te nemen hebben het gebruik van kaarten alleen maar doen toenemen in plaats van contant geld. Om hierop te reageren, moeten bedrijven en beleidsmakers een alternatief voor creditcards ontwerpen en kosten voor tussenpersonen afschaffen. […] Voorlopig moet de prioriteit liggen bij regionale digitale betalingssystemen. Op de lange termijn zullen digitale valuta van de centrale bank contant geld vervangen. “

In het rapport waarschuwde Deutsche Bank Research ook Europese beleidsmakers voor de risico’s van het niet ontwikkelen van hun eigen digitale valutaproject als reactie op de actieve vooruitgang van China en Zweden op dit gebied.

De bank voerde aan dat achterblijven bij andere rechtsgebieden de goedkeuring van beleid door first movers zou kunnen afdwingen:

“Als andere landen hun achterstand niet inhalen, kunnen ze merken dat hun bedrijven gedwongen worden om de digitale valuta en het beleid van andere landen als betaalmiddel over te nemen.”
De bank riep Europa op om een ​​digitale valuta-oplossing te ontwikkelen om de euro en in de bestaande geopolitieke situatie te versterken. “Om dit te doen, hebben we een onafhankelijke Europese betalingsoplossing nodig”, schreef Deutsche Bank Research.

Terwijl Deutsche Bank aandringt op de versnelde ontwikkeling van een wereldwijde ontwikkeling van digitale valuta, hebben een aantal landen geen haast om een ​​CBDC uit te geven.

In oktober 2020 verklaarde Jerome Powell van de Federal Reserve van de Verenigde Staten dat de VS zich geen zorgen maakt dat andere landen een first-mover-voordeel krijgen als het gaat om de uitgifte van CBDC’s. De Fed-voorzitter zei dat de Amerikaanse regering pas een besluit zal nemen over de uitgifte van de digitale dollar als CBDC-gerelateerde risico’s zoals cyberaanvallen en privacy zijn opgelost.

Ambtenaren in Nieuw-Zeeland en Rusland hebben een soortgelijk standpunt ingenomen en verklaard dat ze liever een afwachtende houding aannemen.