De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een rechtszaak aangespannen tegen cyber security ondernemer John McAfee vanwege zijn vermeende rol bij het manipuleren van cryptocurrency prijzen met behulp van zijn invloed op sociale media.

“Van ten minste november 2017 tot februari 2018 gebruikte McAfee zijn roem om meer dan $ 23,1 miljoen US dollar (‘USD’) aan niet bekendgemaakte compensatie te verdienen door ten minste zeven ‘initial coin offerings’ of ICO’s aan te bevelen aan zijn Twitter-volgers ‘, aldus het gerechtelijke document. Volgens rapporten werd McAfee maandagavond in Spanje gearresteerd en wordt momenteel uitgeleverd aan de VS.

McAfee en de ICO rush

McAfee was het gezicht van verschillende altcoins en ICO’s van medio 2017 tot 2018 (en zo recent als 2020) en wordt geconfronteerd met meerdere aanklachten bij Amerikaanse rechtbanken. Hij wordt vervolgd omdat hij miljoenen dollars heeft verdiend door altcoins met low en mid cap te pompen zonder zijn persoonlijke bezittingen bekend te maken. Het document wees ook op zeven van dergelijke ICO’s die “privé” overeenkomsten met McAfee hebben gesloten in ruil voor miljoenen dollars aan Bitcoin en hun eigen tokens. De ICO’s in kwestie hebben in totaal meer dan $ 41 miljoen opgehaald via hun token raises. McAfee loog ook tegen investeerders door ten onrechte te ontkennen dat hij werd betaald door de uitgevende instellingen, volgens de documenten.

McAfee beweerde ten onrechte een investeerder en / of technisch adviseur te zijn toen hij verschillende ICO’s heeft aanbevolen, waardoor de indruk werd gewekt dat hij deze bedrijven had doorgelicht, dat ze profiteerden van zijn technische expertise en dat hij bereid was zijn eigen geld in deze ondernemingen te investeren. In werkelijkheid waren de tweets van McAfee betaalde promoties die waren vermomd als onpartijdig beleggingsadvies.

De tweet soup…and no d*** eating here

Rechtbanken oordeelden dat McAfee zich doorgaans afwisselde met promoties doorgaans liet afwisselen met promotionele tweets met waarschuwingen over andere digitale middelen die hij niet promootte of anderszins besprak. Op 22 december 2017 tweette McAfee bijvoorbeeld:

“Ja, er zijn nu 1.500+ munten. En ja, de meeste zijn grappen of regelrechte oplichting. Maar onder die munten zijn. . . bewezen winnaars. “

Hij eindigde toen met shilling van zijn eigen tokens (degene waarvoor hij werd betaald voor het promoten), waardoor hij de indruk wekte dat hij alle projecten had doorgelicht en de beste had gepromoot, volgens de SEC. McAfee’s beruchte “eat my d ***” -commentaar in 2017, waar de ondernemer berucht zei dat Bitcoin in 2020 $ 1 miljoen zou bereiken en zijn eigen d *** zou opeten als dat niet het geval was, werd door de SEC in de gerechtelijke documenten gemarkeerd, zoals hieronder afbeelding toont:

McAfee wacht op hoorzitting in de VS. En voor waarnemers van de crypto industrie is dit het begin van veel van dergelijke rechtszaken voor ICO promotors.