Het Amerikaanse IRS-bureau heeft een premie van maximaal $ 625.000 aangekondigd voor iedereen die de privacy van Monero kan kraken.

De Internal Revenue Services (IRS) dat is de federale belastingdienst van de Verenigde Staten heeft een premie van maximaal $ 625.000 aangeboden aan iedereen die ogenschijnlijk niet-traceerbare privacy munten zoals Monero (XMR) kan breken en transacties kan traceren op het Lightning netwerk van Bitcoin (BTC).

Het officiële voorstel, dat vorige week werd gepubliceerd, zegt dat de IRS inzendingen in de vorm van werkende prototypes tot 16 september zal accepteren. Indien geaccepteerd, ontvangen aanvragers een eerste betaling van $ 500.000.

Met deze subsidie ​​kunnen aanvragers hun prototype de komende acht maanden ontwikkelen tot een werkend concept. Zodra de pilot test is voltooid en door de overheid is goedgekeurd, wordt nog eens $ 125.000 subsidie ​​toegekend.

IRS-CI zoekt een oplossing met een of meer aannemers om innovatieve oplossingen te bieden voor het traceren en toekennen van privacymunten, zoals experttools, gegevens, broncode, algoritmen en software ontwikkelingsdiensten.

De aankondiging definieert de primaire doelstellingen van het initiatief als het helpen van speciale agenten van de IRS Criminal Investigation (CI) om transacties te traceren, inclusief het identificeren van wallets, transactiedata en -tijden en overgedragen bedragen. Het bureau hoopt de tools te gebruiken om de toekomstige transacties van gemarkeerde adressen te voorspellen. De eindproducten moeten CI ook volledige controle geven met de mogelijkheid om ze verder te ontwikkelen of aan te passen, zodat de organisatie niet afhankelijk is van externe leveranciers.

Bitvavo

Monero is een van de virtuele valuta die de voorkeur heeft onder criminele organisaties, boven meer traceerbare crypto-activa zoals Bitcoin. De IRS merkte op dat XMR wordt gebruikt voor alle toekomstige eisen en transacties van ransomware door de ransomwaregroep Sodinokibi vanwege de “bezorgdheid over de privacy”.

De vraag naar privacymunten onder criminele syndicaten is gegroeid naarmate de autoriteiten hun crypto-forensische mogelijkheden hebben vergroot en de mogelijkheden van particuliere aannemers zoals Chainalysis gebruiken. In de afgelopen jaren heeft Chainalysis de wetshandhaving bijgestaan ​​bij het volgen van Bitcoin en andere cryptocurrency-transacties om kindermishandeling, het witwassen van geld en terrorismefinanciering met succes te bestrijden. Chainalysis was vorige maand een integraal onderdeel van het neerhalen van drie terroristische organisaties.

Privacymunten zijn een belangrijke strategie om criminelen te helpen hun transacties te verdoezelen, waarbij de IRS stelt:

Momenteel zijn er beperkte onderzoeksmiddelen voor het opsporen van transacties met cryptocurrency munten voor privacy, zoals Monero, of andere off-chain transacties die privacy bieden aan illegale actoren.

Blockchain analysebedrijf CipherTrace beweert een nieuwe tool te hebben die Monero transacties kan traceren, hoewel de mogelijkheden ervan nog moeten worden bevestigd. Het bedrijf heeft aangekondigd dat de tool, die meer dan een jaar heeft geduurd om te ontwikkelen, zal worden gebruikt door het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. John Jeffries, chief financial analyst van CipherTrace, zei dat de tool gestolen Monero of XMR die wordt gebruikt voor illegale transacties, kan traceren naar de bron, zoals in gevallen van ransomware.