Gegevens over het sociale sentiment, versterkende fundamentals en on-chain analyse suggereren dat Bitcoin aan de vooravond staat van een bullrun in 2017 stijl.

Vorige week zag Bitcoin (BTC) zijn prijs stijgen met 6,95%, van $ 10.804 op 5 oktober tot $ 11.555 op 12 oktober. De stijging markeerde de best presterende week voor de prijs van Bitcoin sinds juli en gegevens tonen een merkbare verschuiving in het digitale bezit.

Bitcoin kopen met iDEAL zonder commissie? Dat kan bij Bitvavo!

Volgens gegevens van TheTie, een alternatieve dataprovider voor digitale activa, heeft de dagelijkse sentimentscore voor Bitcoin 62,4 bereikt. De statistiek meet de toon van gesprekken op Twitter om een ​​positief of negatief sentiment in de markt af te leiden, en elke score boven de 50 impliceert dat het marktsentiment positief is.

Bitcoin Price vs. Sentiment
Bitcoin Price vs. Sentiment. Bron: TheTie

Bitcoin en de rest van de crypto industrie kregen begin oktober behoorlijk wat negatieve pers te verduren. De CFTC en DOJ kraakten de BitMEX-uitwisseling aan en beschuldigden het bedrijf van het illegaal exploiteren van een derivaten beurs op 1 oktober en de Britse FCA verbood op 6 oktober retail cryptocurrency derivaten.

Geen van deze gebeurtenissen leverde echter de negatieve resultaten op die veel beleggers verwachtten. Bovendien werd het negatieve nieuws gevolgd door bullish verhalen zoals Square die 1% van zijn activa aan Bitcoin toewijst.

Over het algemeen blijven bullish signalen zich opstapelen voor Bitcoin en terwijl het digitale activum steeg tot $ 11.500, steeg de totale marktkapitalisatie van de hele sector met 6% van $ 339 miljard naar $ 359.

Bovendien ontdekte een recent rapport waarin meer dan 30 panelleden werden ondervraagd, waaronder eToro’s cryptocurrency-commentator David Derhy, Alpha5 CEO, Vishal Shah, en LMAX Group-valutastrateeg, Joel Kruger, dat Bitcoin volgens het panellid tegen het einde van 2020 gemiddeld $ 14.283 bereikt.

Blockchain activiteit komt overeen met sentiment

Talrijke on-chain statistieken komen ook overeen met het positieve sentiment rond Bitcoin. Terwijl de activiteit van investeerders aantrekt, moet de prijs nog volgen. Volgens Willy Woo, analist voor cryptocurrency, duidt dit op een toename van de “investor activity”, een activiteit die nog moet worden verrekend in de prijs van Bitcoin. Woo zei:

“Investeerders activiteit” is gebaseerd op het on-chain volume. Dit komt omdat wanneer BTC tussen portemonnees tussen twee verschillende deelnemers beweegt, we aannemen dat er een betaling voor was off-chain (fiat of alt-coin). Het is een onvolmaakte maatstaf, maar benadert wat er aan de hand is. “

Bitcoin NVT (Transaction volume vs price)
Bitcoin NVT (Transaction volume vs price). Bron: Woodbull.com

Niet alleen is de activiteit toegenomen, maar het aantal munten dat op beurzen wordt gehouden, is gestaag afgenomen, waarbij de veranderende trend lijkt op de accumulatie periode die plaatsvond vóór de bullmarkt van 2017.

Aangezien zowel fundamentele als technische analyse een optimistisch beeld schetsen te midden van de huidige politieke en financiële onrust, lijkt er een perfecte storm te broeien voor Bitcoin.

Er is een sterk DeFi herstel aan de gang

In 2020 speelde DeFi een sleutelrol bij het revitaliseren van de opwinding rond cryptocurrencies en Ether (ETH) -prijzen, maar in de afgelopen twee maanden verloor de meerderheid van DeFi-tokens waarde.

Gegevens van DeFi Pulse laten zien dat de totale waarde die is vergrendeld in DeFi $ 10,89 miljard bedraagt. Ondertussen heeft Uniswap $ 2,6 miljard aan totale waarde vergrendeld en de gedecentraliseerde beurs blijft een gestage toename van het handelsvolume zien.

Total Value Locked in DeFi
Total Value Locked in DeFi. Bron: Digital Assets Data

Volgens gegevens van Flipside Crypto worden elke dag ongeveer $ 300 miljoen aan tokens naar DeFi-dapps gestuurd. Dit overtreft de gecentraliseerde beurzen die momenteel een dagelijkse instroom van ongeveer $ 156 miljoen zien.

Uniswap alleen is momenteel verantwoordelijk voor 70% van de DeFi-instroom, waarbij elke dag $ 211 miljoen naar hun liquiditeitspools gaat.

All Ethereum network activity
All Ethereum network activity. Bron: Flipside Crypto

De groei van DeFi-protocollen heeft hernieuwde aandacht voor Bitcoin gebracht en tot op heden is meer dan $ 1,1 miljard aan BTC getokeniseerd op de Ethereum blockchain via alleen Wrapped BTC.

Flipside Crypto merkte op dat ongeveer $ 385 miljoen aan wBTC en renBTC in september van eigenaar zijn veranderd.

Er liggen aanzienlijke hindernissen voor de boeg

Hoewel veel factoren wijzen op een bewogen einde van het jaar voor Bitcoin, is het vermeldenswaard dat er aanzienlijke hindernissen op komst zijn. Historische gegevens laten zien dat Bitcoin dit jaar minstens drie keer is verkocht op het niveau van $ 12.000, omdat miners en whales winst maken. Nu de prijs opnieuw het niveau van $ 12.000 nadert, bestaat het risico dat dit een vierde keer gebeurt.

Er is ook een dreigend spookbeeld van hardhandig optreden van de regelgeving tegen de gedecentraliseerde financiële sector. Hoewel een algemeen verbod op DeFi moeilijk te handhaven zal zijn, kunnen gecentraliseerde domeinen in beslag worden genomen en kunnen projectmedewerkers worden gearresteerd.

Een dergelijk scenario zou een verwoestende impact kunnen hebben op het huidige bullish sentiment van Bitcoin, maar voorlopig verwachten traders een herstel van DeFi. Zo’n evenement zal waarschijnlijk de brandstof leveren die Bitcoin nodig heeft om door het $ 12K-niveau te gaan en een nieuw hoogtepunt in 2020 te bereiken.