Uniswap is de eerste gedecentraliseerde exchange geworden die volumes van tien cijfers bereikt te midden van waanzin op het gebied van yield farming en vampier aanvallen.

Door een dramatische piek in de yield farming activiteiten met SushiSwap en vergelijkbare protocollen is Uniswap de eerste gedecentraliseerde beurs (DEX) geworden die meer dan $ 1 miljard aan 24-uurs handelsvolume heeft overschreden.

Volgens crypto gegevens aggregator CoinGecko is Uniswap V2 momenteel de op twee na grootste beurs door genormaliseerd handelsvolume met $ 1,02 miljard aan ERC-20-tokens die de afgelopen dag van eigenaar zijn gewisseld.

CoinGecko plaatst Uniswap lager dan alleen Binance en OKEx, die respectievelijk $ 6,25 miljard en $ 1,10 miljard aan dagelijkse handel vertegenwoordigen. De gedecentraliseerde exchange verslaat nu grote gecentraliseerde platforms zoals Coinbase Pro, Huobi Global en Bitfinex.

Bitvavo
Cryptocurrency kopen met iDEAL en zonder fee

De hype in de yield farming heeft er ook voor gezorgd dat Uniswap plotseling opkwam als het beste gedecentraliseerde financieringsprotocol (DeFi) door vergrendelde fondsen met $ 1,69 miljard, wat neerkomt op 18,05% van de totale waarde, opgesloten in de slimme contracten van de sector volgens DeFi Pulse.

Defi Pulse heeft Uniswap als nummer 1

Analisten voorspellen echter dat de dominantie van Uniswap van korte duur kan zijn met rivaliserende forks die de afgelopen weken extreme prikkels bieden aan liquiditeitsverschaffers.

SushiSwap, een niet-geauditeerde vork van Uniswap, heeft al $ 1,47 miljard aan geblokkeerde fondsen aangetrokken door wat velen beschrijven als een ‘vampieraanval’ die is ontworpen om liquiditeit uit Uniswap te zuigen.

Rivaliserende platforms bieden extreme prikkels om farmers ertoe te brengen LP-tokens – de tokens die aan liquiditeitsverschaffers op Uniswap worden verstrekt – op hun platform in te zetten, waardoor liquiditeit wordt gemigreerd van de leidende DEX. Als gevolg hiervan vertegenwoordigen LP-tokens die op SushiSwap worden gekweekt momenteel meer dan 72% van het totale geld dat op Uniswap is vergrendeld.

SushiSwap is niet het enige platform dat de liquiditeit van Uniswap probeert over te hevelen, met vergelijkbare niet-geauditeerde Uniswap-forks zoals yuno.finance, Hotdogswap, pizzafinance en Kimchi die yield farmers verleiden met vermeende opbrengsten die soms meer dan miljoenen procent bedragen. Ondanks dat het snel de aandacht trok, zakte het native token van Hotdog in slechts vijf minuten van $ 4.000 naar $ 1.

Uniswap zal ook te maken krijgen met toenemende concurrentie van gedecentraliseerde exchanges die zich richten op de tokens van rivaliserende netwerken, waaronder het aanstaande Polkaswap platform.

Het met Tron (TRX) gelieerde JustSwap-platform is onlangs ook naar voren gekomen als de op een na grootste DEX met ongeveer $200 miljoen aan dagelijkse handel volgens CoinGecko. Sommige analisten zijn echter van mening dat het volume van JustSwap kan worden opgeblazen door middel van wash trading, waardoor de ranglijst kunstmatig wordt versterkt.