Het meest bekend als CEO van de blockchain smartphone startup Sirin Labs. Moshe Hogeg wordt bekend om iets anders in Israël – toenemende rechtszaken.

Zoals uitgebreid wordt gerapporteerd door regionale nieuwsmedia, beweert een rechtszaak die in januari werd ingediend dat Hogeg middelen uit de verkoop van nieuwe cryptocurrencies verduisterde voor zowel zijn eigen winst als om te profiteren van zijn beleggingsportefeuille, waaronder Sirin Labs. De rechter heeft naar verluidt Hogeg tot 15 maart gegeven om zich bij de eiser, de Chinese investeerder Zhewen Hu, te verantwoorden.

Dit volgt op een eerdere zaak waarin het bedrijf Invest.com van Hogeg betrokken is, dat inmiddels is afgewikkeld.

Specifiek, in het geval van de ICO voor de startup Stox, een bedrijf mede opgericht door Hogeg en gepromoot door bokser Floyd Mayweather (resulterend in een boete van de SEC). De rechtszaak concludeerde dat Hogeg ten onrechte de opbrengst van de $ 35 miljoen aan de ICO onttrok en gebruikte de fondsen voor andere projecten, waaronder Sirin Labs, zijn VC-firma Singulariteam en de Blockchain-startup Orbs.

De Stox rechtszaak, die zich richt op verschillende delen van de whitepaper van de startup, beweert dat Hogeg mensen aanmoedigde om in de Stox ICO te investeren door een samenwerking aan te gaan met zijn eigen bedrijf, Invest.com, omdat hij “een contract met zichzelf” had gesloten om de interesse te verhogen in de ICO. De rechtszaak zegt ook dat Hogeg zich op Telegram presenteerde als louter investeerder in plaats van als een leider van het project, waardoor de illusie bij deelnemers ontstond.

Wat betreft de rechtszaak met betrekking tot Stox, vertelde Hogeg aan CoinDesk: “De hele zaak is volledig verzonnen” en “zal snel voor de rechtbank worden opgelost.”

Het Stox rechtszaak vermeldt ook dat verkeerd beheerde fondsen naar Sirin Labs zijn gegaan, waarvan Hogeg momenteel CEO is. Sirin heeft in 2017 met een token verkoop meer dan $ 157 miljoen opgehaald en zoekt nu distributiepartners voor zijn Finney smartphone. Hogeg zegt dat hij zelf een van de leidende investeerders in Sirin Labs is. Na het verlaten van Stox in 2017, nam hij de leiding over van het bedrijf van de investeerder in Kazachstan en de oprichter van Sirin Labs, Kenges Rakishev.

De rechtszaak beweert dat sommige van de fondsen die Hogeg naar verluidt tijdens de Stox ICO verkeerd had beheerd op de een of andere manier zijn gedistribueerd naar het blockchain bedrijf Orbs.

Hogeg werd datzelfde jaar vermeld als adviseur van de LeadCoin ICO, gelanceerd door een startup genaamd Webydo waar Hogeg ook via Singulariteam in investeerde. De tweede managing partner van Singulariteam is Rakishev.

Web van verwarring

In het licht van de vragen die zijn gesteld over Stox en Sirin Labs, heeft CoinDesk samengewerkt met het blockchain analysebureau Alethio, onderdeel van het Brooklyn conglomeraat ConsenSys, om zijn nieuwe rapportage tools te gebruiken om de ICO’s te verkennen waarin Hogeg betrokken is geweest.

Alethio stelde een drieledig rapport op met details van zijn analyse, die betrekking had op de Stox ICO, de ICO van Sirin Labs en de ICO van LeadCoin.

In het rapport wordt geconcludeerd dat alle drie de ICO’s één enkele gemeenschappelijke houder hebben, een portemonnee die vanaf februari 2019 nog steeds ongeveer 3 procent van het aanbod van alle drie de tokens had. Deze portefeuille, 0x8c373ed467f3eabefd8633b52f4e1b2df00c9fe8, was ook betrokken in een uniek patroon van overdrachten tijdens de LeadCoin ICO, die hieronder zal worden onderzocht.

Hoewel de blockchain analyse door Alethio niet laat zien wie de portefeuille beheerde, en de woordvoerder van Hogeg weigerde te verduidelijken of ze op de hoogte waren van de eigenaars, toonde de blockchain-analyse wel aan dat de portefeuille met alle drie de tokens indirecte LeadCoin tokens ontving, via een herhalend patroon van proxy overdrachten, van de LeadCoin verkoop zelf.

Afzonderlijk vond Alethio ook dat tijdens de SRN-tokensverkoop van Sirin Labs één portefeuille 4,564 ETH ontving van de officiële portemonnee van de SRN-verkoop. Deze tweede portemonnee (0x59b681402bcb2c8460a506a88d75be1cf1326528) stuurde later hetzelfde bedrag van ETH terug naar het account van de SRN-uitverkoop, wat mogelijk de indruk wekte van meer activiteit.

Alethio data-wetenschapper Danning Sui legde uit dat haar team “een cirkel van ETH-transfers vond” gerelateerd aan de SRN ICO. Ten slotte ontving deze tweede portefeuille uiteindelijk 50 procent van alle SRN-tokens, volgens de analyse van Alethio. Veel van de SRN-tokens uit deze portefeuille leken kort na de verkoop op beurzen te eindigen.

Beide onderzochte wallets hebben transactiegeschiedenissen die openbaar worden geregistreerd op de ethereum blockchain.

Hogeg’s woordvoerder zei dat ze geen informatie konden delen over de portemonnee die ETH-fondsen gerecycleerd had in de ICO van Sirin Labs en uiteindelijk de helft van de token-voorraad kreeg, behalve om te zeggen: “Deze portemonnee heeft deelgenomen aan de voorverkoop van Sirin Labs.”

Op de vraag waarom deze portemonnee SRN-tokens uit de verkoop ontving, antwoordde Hogeg’s woordvoerder: “We kunnen geen aanvullende informatie delen.”

ETH-middelen van de token verkoop werden naar portefeuille 0x59b681 gestuurd en vervolgens naar ETH teruggestuurd naar de rekening van de verkoop.
(Afbeelding met dank aan Alethio)

Wat de blockchain laat zien

Sui legde uit dat de blockchain gegevens geen enkel verband suggereren tussen de partijen die deze portefeuilles exploiteerden die betrokken waren bij het opnemen van respectievelijk de LeadCoin verkoop en Sirin Labs-verkoop.

Evenmin suggereren de gegevens dat er een patroon is dat deze drie verkopen verbindt behalve die van gewone beleggers, zoals de portefeuille 0x8c373ed467f3eabefd8633b52f4e1b2df00c9fe8, die een tophouder is van tokens van Sirin Labs, LeadCoin en Stox.

Ongeacht wie die portefeuillehouder heeft beheerd tijdens de LeadCoin-tokenverkoop, toonde de analyse van Alethio patronen van het ontvangen van LeadCoin-tokens uit 14 wallets. De bron van die LeadCoin-tokens, hoewel met tussentijdse proxyoverdrachten, kan worden teruggevoerd tot het oorspronkelijke verkoopcontract, zoals hieronder geïllustreerd:

(Afbeelding met dank aan Alethio)

Kortom, tokens lijken te zijn gegaan van het officiële LeadCoin-uitgiftecontract, via talloze onafhankelijke portefeuilles, naar een enkele portefeuille die toevallig ook een van de top-10-houders van SRN en STX was, volgens de analyse van Alethio.

Sirin Lab’s woordvoerder zei dat deze portefeuille van de LeadCoin-verkoop niets te maken heeft met de Singulariteam-groep of Hogeg’s secundaire adviesbureau Alignment Group, en voegde eraan toe:

“De kans is groot dat het bij een van de makelaars in deze branche hoort. Als het LeadCoin-tokens heeft, komt dit waarschijnlijk omdat de eigenaar heeft geïnvesteerd in LeadCoin. “

Alethio’s nieuwe reeks onderzoeksinstrumenten is niet bedoeld als leidraad bij de interpretatie van de gegevens, zei Sui. In plaats daarvan zijn deze hulpmiddelen alleen bedoeld om mensen te helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen op basis van inzicht in de geldstroom.

Samenwerkingen

Afgezien van het bovengenoemde rechtsgeding, lijkt het erop dat sommige relaties van Hogeg met andere bedrijven in het crypto ecosysteem nu onder druk staan.

Sinds de toetreding tot de blockchain-sector in 2013 heeft Hogeg geïnvesteerd in en gewerkt met veel crypto-startups in Israël. Hogeg is de eigenaar van zowel het VC-fonds Singulariteam als de Blockchain-adviesbureau Alignment Group. Een persbericht uit 2017 gaf aan dat Alignment werd opgericht als een “blockchain-hub” door Hogeg’s Singulariteam, BlockchainIL en crypto investeringsgroep CoinTree Capital, die wordt gerund door Uriel Peled, ook de oprichter van Orbs. Het persbericht meldde ook dat de cliënten van Alignment Bancor omvatten, en heeft een foto van Bancor-medeoprichter Eyal Herzog.

Het bedrijfslogo van Bancor staat nog steeds op de portefeuillepagina van het adviesbureau. Hoewel Sirin Labs samenwerkte met Bancor in de SRN-tokenverkoop en Bancor een Facebook-bericht publiceerde over SRN, vertelde een woordvoerder van Bancor aan CoinDesk dat “geen enkele Bancor-oprichter ooit met Moshe Hogeg als investeerder heeft gewerkt” en dat ze geen “overeenkomst” hadden met Alignment Group. “

Het bedrijfslogo voor Orbs wordt ook weergegeven op de Alignment-website. Een woordvoerder van Orbs vertelde CoinDesk dat hoewel “verschillende Orbs-oprichters aanvankelijk de betrokkenheid bij Alignment beschouwden”, geen van hen officieel deelnam. Orbs oprichter en voormalig CEO van CoinTree, Peled, werd ook als een LeadCoin adviseur op die ICO-website vermeld in 2017, een verband dat Orbs ook werd ontzegd.

Hogeg vertelde CoinDesk dat beide andere ondernemers – Peled en Herzog – binnen enkele weken na het instellen van Alignment het adviesbureau verlieten en hem als enige eigenaar achterlieten. Terwijl een woordvoerder van Orbs de betrokkenheid bij een van de cryptoprojecten van Hogeg ontkende, kon CoinDesk bevestigen bij het Orbs-team dat Hogeg in Orbs via Singulariteam investeerde.

Avishai Ziv, CEO van zowel Singulariteam als Alignment, vertelde CoinDesk dat zijn bedrijven in zowel Bancor als Orbs investeerden. Ziv legde uit dat deze investeringen soms de vorm aannamen van diensten geleverd door Alignment, traditionele fiat-investeringen via Singulariteam of cryptocurrency gestuurd door Hogeg, afhankelijk van de context.

“Singulariteam mag als een venture-onderneming niet deelnemen aan een ICO,” zei Ziv over de huidige wettelijke beperkingen in Israël. “Dus, misschien doet Moshe het soms op persoonlijk niveau. Misschien doen andere partners het ook soms op persoonlijk niveau. Alignment krijgt voornamelijk betalingen in het kader van serviceovereenkomsten voor de ICO. “

Singulariteam CFO Guy Elhanani is ook tegelijkertijd de CFO van Sirin Labs.

Wat de rechtszaak betreft, beweert hij dat Hogeg investeerders aanspoorde om deel te nemen aan de Stox ICO door te beweren dat het token kon worden vermeld op de cryptocurrency-exchange Binance. Het adviesbureau Hogeg bezit de naam Alignment Group en noemt Binance op zijn portfolio-pagina.

Een woordvoerder van Binance vertelde CoinDesk:

“We hebben geen band met Alignment Group. Onze schatting is dat het bedrijf het Binance logo op hun website heeft opgenomen om hun persoonlijke projecten portfolio aan te geven, dat wil zeggen. zij kunnen houder zijn van Binance Coin (BNB). We hebben geen band met STOX of Moshe. “

Sirin Labs

Net zoals de Stox en LeadCoin tokens, lijdt het SRN-token van Sirin Labs in prijs sinds de etherprijzen daalden.

Volgens ICO-class-action.org zijn er nu 52 mensen geïnteresseerd in het indienen van een nieuw rechtszaak tegen Sirin Labs omdat die SRN-activa en het blockchain-ecosysteem mogelijk niet voldoende waarde hebben. Vanaf het moment van schrijven is het onduidelijk wie de aanklager zou zijn of wat de details van deze vermeende zaak zouden zijn, hoewel een vertegenwoordiger van de site bevestigde dat de documentatie voor dit toekomstige geval verloopt.

Sprekend over het bredere marktsentiment dat van invloed kan zijn geweest op hoe mensen zijn projecten zien, vertelde Hogeg aan CoinDesk:

“We hebben veel waarde gezien die werd geïnvesteerd in de [blockchain] -industrie, maar er werd niet veel waarde gecreëerd voor echte gebruikers.”

Wat Sirin Labs betreft, bevestigde een Oekraïense retailer genaamd Legio LLC dat het binnenkort Sirin-telefoons gaat verkopen in Oekraïne. Een Sirin Labs woordvoerder vertelde CoinDesk dat er tot nu toe meer dan 10.000 telefoons zijn geproduceerd en het bedrijf is van plan in april een flagshipstore te openen in Tokio.

Hogeg zei dat dergelijke “echte producten” de blockchain-technologie “naar massamarkten” zullen brengen, als conclusie:

“Wat ik nu zie, is dat veel onzin uitkomt in de industrie en de alleen mensen die echt de industrie, de filosofie en het potentieel erachter begrijpen blijven.”