E-cash uitvinder David Chaum zegt dat hij gelooft dat de echte ‘killer app’ voor blockchain en cryptocurrencies privacy georiënteerde berichten systemen zijn, geïntegreerd met betalingen. Chaum maakte zijn opmerkingen in een interview op de Bloomberg Odd Lots podcast op 27 mei.

Chaum – een baanbrekende Amerikaans cryptograaf die in 1982 een veilige, privacy behoudende digitale valuta heeft uitgevonden – vertelde Bloomberg dat hij gelooft dat een verhoogd bewustzijn rond privacy en digitale soevereiniteit in het hedendaagse tijdperk de weg vrijgemaakt heeft voor blockchain en cryptocurrencies om een ​​doorbraak te maken.

Hij verklaarde dat:

“In de moderne wereld is de echte killer-app duidelijk berichten geïntegreerd met betalingen met populaire applicaties in dezelfde namespace – zoals WeChat in China, en wat Facebook verandert in […] Het is WeChat met blockchain erin.”

Chaum voerde aan dat consumenten zich er steeds meer van bewust worden dat end-to-end encryptie op berichten platforms onvoldoende is om hun digitale soevereiniteit te beschermen. In plaats daarvan gaan gebruikers blockchain en andere technologische oplossingen omarmen om te voorkomen dat derden toegang krijgen tot hun metadata – oftewel routing gegevens, die onder andere informatie bevat over de afzender, ontvanger en tijdstempel.

Hij voerde aan dat het volgende grote fenomeen in crypto daarom een ​​platform gaat zijn dat metadata bescherming optimaliseert met ondersteuning voor waardetransfer- en berichten services onder één scherm.

Chaum’s voorspelling voor veelbelovende crypto applicaties sluit met name nauw aan bij het concept voor zijn eigen blockchain aangedreven berichten- en betalingsplatform Elixxir, dat eerder deze maand in de versie als testnetwerk naar openbare alpha werd verplaatst.

Zijn perspectief sluit echter nauw aan bij bredere trends die erop wijzen dat grote wereldwijde sociale netwerken of berichtenservices – waaronder Facebook & Whatsapp, Korea’s Kakao, Line in Japan en de door Rusland ontwikkelde Telegram – klaarstaan ​​om de ruimte voor crypto betalingen te betreden. Vanwege strenge binnenlandse beperkingen op crypto blijft China’s WeChat uitgesloten van het wereldwijde landschap.

In een interview vorige week voorspelde Michael Novogratz, oprichter en CEO van Galaxy Digital, handelaar in cryptocurrency, dat minstens een van de aanstaande crypto assets die door sociale media giganten worden gemaakt, een succesverhaal gaat worden.

Blockchain Capital partner Spencer Bogart heeft deze maand ook een soortgelijk perspectief geuit, met de nadruk op de potentiële massale acceptatie die met name het Facebook-project zou kunnen brengen naar de wereldwijde crypto-ruimte.