Onlinebankbedrijf Swissquote zag in de eerste helft van 2018 een winststijging van 44 procent, een stijging die eerder dit jaar werd toegeschreven aan de ‘crypto explosie’, meldt de lokale nieuwszender Finews op 31 juli.

In juli 2017 werd de in Zwitserland gevestigde online bank door velen gecrediteerd als de “eerste” Europese online bank om Bitcoin (BTC) handelsaccounts voor haar klanten te lanceren.

Andere Zwitserse financiële instellingen hebben ook gepleit om ‘de eerste’ te zijn bij de integratie van crypto investeringen in de financiële sector. Net als Falcon Private Bank die voor Swissquote ( juli 2017) in actie kwam om haar klanten rechtstreekse toegang te bieden tot Bitcoin- en altcoinportfolio’s via een partnerschap met Bitcoin Suisse AG.

Finews schrijft de bullish groei van Swissquote in Q1 2018 toe aan een “stevige vraag” naar cryptoproducten en de stijgende cryptomarkt eerder dit jaar.

De Swissquote Group boekte een winst van 25,7 miljoen CHF ($ 26,01 miljoen) in de eerste helft van 2018, een toename van 44 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, en zag zowel het aantal klantrekeningen als de handelsactiviteit sterk toenemen. Volgens Finews overtroffen de cijfers de berekeningen van analisten met 2,5 miljoen CHF ($ 2,53 miljoen).

Dit is de tweede keer dat de inkomsten van Swissquote de verwachtingen hebben overtroffen, waarbij de bank al in januari de sterke groei en ontluikende activiteit toegeschreven heeft aan het “overspoeld zijn met rente” in Bitcoin trading. In die tijd zei de bank dat “elke week duizenden nieuwe aanvragen voor een rekening werden ingediend”.

Het aantal klantenrekeningen in de commerciële sector steeg in de eerste helft van 2018 met 16.278, waarbij elk een gemiddelde van 11,8 transacties voltooide, vergeleken met 1 transactie per dag in het voorgaande jaar tijdens dezelfde periode.

Over het geheel stegen de activa van klanten met 20 procent tot CHF 25,5 miljard ($ 25,81 miljard) vanaf medio 2018. De instroom van nieuwe kapitaal lag 60 procent boven het voorgaande jaar en bereikte CHF 2,4 miljard ($ 2,43 miljard). Voor het volledige jaar verwacht Swissquote dat inkomsten en winsten met 15 procent zullen stijgen – hoger dan het eerdere doel van 10 procent.

Sinds het Bitcoinaanbod medio 2017, heeft Swissquote zijn crypto beleggingsproducten gediversifieerd, ondersteuning toegevoegd voor vier andere belangrijke cryptocurrencies in december 2017 en in maart een exchange traded product (ETP) geïntroduceerd dat een multi-cryptocurrency-index volgt. Crypto van Swissquote ETP is genoteerd op de grootste beurs van het land, de Six Swiss Exchange.

In juni werd Hypothekarbank Lenzburg “de eerste” Zwitserse bank die bedrijfsrekeningen aan blockchain- en cryptocurrencybedrijven verstrekt, na nauw overleg met de lokale toezichthouder, de Swiss Financial Market Supervisory Authority (FINMA).

Bron: Cointelegraph