Column Luc Smits van Oyen – Oostenrijk zet groot in op blockchain en veilt staatsobligaties decentraal

//Column Luc Smits van Oyen – Oostenrijk zet groot in op blockchain en veilt staatsobligaties decentraal

Column Luc Smits van Oyen – Oostenrijk zet groot in op blockchain en veilt staatsobligaties decentraal

Door Luc Smits van Oyen – De Oostenrijkse overheid heeft plannen om staatsobligaties te veilen middels blockchaintechnologie. Het gaat om ruim €1,1 miljard aan staatsobligaties die moeten worden uitgegeven. De obligaties zullen worden geregistreerd op de Ethereum blockchain. Hoewel het erop lijkt dat Ethereum zijn positie als beste smart contract platform aan het verliezen is vanwege de vele concurrentie, zegt het naar mijn mening veel dat de Oostenrijkse overheid toch kiest voor Ethereum. Of dit is vanwege het first-mover voordeel of dat de technologie achter Ethereum nog steeds superieur is tegenover andere dergelijke platformen zoals EOS en NEO durf ik niet te zeggen. Ethereum is een van de oudste en best geteste blockchainplatformen, dus vanuit dat perspectief lijkt de keuze logisch.

Decentraal veilen van staatsobligaties

De Federale Overheid Financiën Instantie van Oostenrijk heeft de financiële dienstverlener Oesterreichische Kontrollbank de opdracht gegeven de uitgifte te coördineren, de veiling zal plaatsvinden op 2 oktober. De verantwoordelijkheid van de bank ligt in het vastleggen van de transacties en eigenaarschap van de obligaties op de blockchain middels hashes.

Het gebruik van blockchain biedt veiligheid, transparantie en vertrouwen voor het verkoopproces en de registratie van de staatsobligaties. Het gebruik van blockchain voor uitgifte van obligaties en aandelen is steeds populairder aan het worden. In juli kondigde Daimler AG aan €100 miljoen aan obligaties te hebben uitgegeven op een private versie van Ethereum.

Adaptatie blockchain groeit

Ondanks de zware klappen die de Ethereum koers te verduren heeft gehad afgelopen weken zijn er dus nog wel degelijk positieve ontwikkelingen voor de nummer twee cryptocurrency. Een tijdje geleden gaf Ethereum bedenker Vitalik Buterin aan dat de dagen van stijgingen van 1000% voorbij zijn in de cryptocurrency markt. Ik geloof dat hij gelijk heeft wat dit betreft, de tijden van het Wilde Westen zijn voorbij. Natuurlijk zullen er altijd uitschieters blijven waaronder Ripple afgelopen week die binnen één dag +120% steeg. De groei van blockchain-toepassingen neemt echter niet af. Veel bedrijven en overheden zijn de overstap aan het maken van experimenteren met blockchain naar daadwerkelijke implementatie ervan.

Bron Bitcoin Magazine

By |2018-09-28T16:26:29+00:00september 29th, 2018|Cryptocurrency nieuws|0 Comments

About the Author:

Cryptocurrency is sinds 2013 mijn passie. Tijdens het schrijven van mijn scriptie over complementair geld ontdekte ik Bitcoin. Het meest revolutionaire idee sinds het internet. Het doel van crypto-gids.nl is om het nieuws en eigen artikelen over cryptocurrencies te delen en mensen wegwijs te maken in deze wereld. Als u contact met mij wilt opnemen kan dit via LinkedIN (Kevin Koolmees) of Telegram (@Crypto_Kevin).

Geef een reactie