SHANGHAI (Reuters) – China moet het eerste land worden dat een digitale valuta uitgeeft in zijn poging om de yuan te internationaliseren en zijn afhankelijkheid van het wereldwijde dollarbetalingssysteem te verminderen, aldus een commentaar van de centrale bank van het land.

Een artikel gepubliceerd in China Finance, een tijdschrift van de People’s Bank of China (PBOC), zei dat de rechten om een ​​digitale valuta uit te geven en te controleren een ‘nieuw slagveld’ gaat worden voor concurrentie tussen soevereine landen.

De uitgifte en circulatie van de digitale valuta gaat grote veranderingen brengen in de bestaande internationale financiën, zei hij.

“China heeft veel voordelen en kansen bij de uitgifte van digitale fiat-valuta’s, dus het zou het tempo moeten verhogen om de eerste plaats veroveren”, aldus het artikel, dat in het weekend werd gepubliceerd.

Lokale media meldden vorige maand dat enkele van de belangrijkste commerciële staatsbanken van China al begonnen zijn met het uitvoeren van grootschalige interne tests van een digitale portemonnee, waardoor de officiële lancering van de zelfgekweekte digitale valuta een stap dichterbij komt.

Het artikel in China Finance stelde dat de verbeterde gegevensfeedback van een digitale valuta de transmissie van het monetair beleid helpt verbeteren, wat een economisch herstel in het post-pandemische tijdperk ondersteunt.

China moet ook een nieuw betalingssysteem netwerk opzetten om het dollarmonopolie als een belangrijk onderdeel van de yuan-internationalisering te doorbreken, aldus het artikel.

Het voegde eraan toe dat een PBOC-onderzoekseenheid voor digitale valuta 130 octrooiaanvragen heeft ingediend met betrekking tot cryptocurrency, variërend van uitgifte, circulatie tot toepassing vanaf eind april. Die functies zouden een complete toeleveringsketen vormen om de lancering van een digitale valuta te ondersteunen.

In april vertelde het digitale valuta-instituut van de PBOC aan Reuters dat het interne tests uitvoerde met een elektronisch betalingssysteem met digitale valuta in vier steden en dat het van plan was het systeem te testen op toekomstige Olympische Winterspelen.

De PBOC heeft het onderzoeksteam zes jaar geleden opgericht om de mogelijkheid te onderzoeken om een ​​digitale valuta te lanceren om de kosten van het circuleren van papiergeld te verlagen en de controle over de geldhoeveelheid door beleidsmakers te vergroten.