Cardano heeft belangrijke veranderingen aangebracht aan zijn blockchain sinds de lancering van de mogelijkheid tot slimme contracten. Dit had een verhoogd gebruik met zich meegebracht en moest dus meer schaalbaar zijn om deze toename op te vangen. Sinds de lancering in september zijn er een aantal verbeteringen geweest aan het netwerk en de laatste is de toename van de blokgrootte.

Cardano price chart from TradingView.com
Bron: Tradingview

Verhoogde blokgrootte bij Cardano

Cardano heeft in een recente blogpost aangekondigd dat ze de blokgrootte met 12,5% verhogen om ruimte te maken voor het toegenomen verkeer dat op het netwerk wordt verwacht. Door de toename met 8 KB komt de totale blokgrootte nu op 72 KB en kunnen er meer transacties in een enkel blok passen. Hierdoor kunnen meer transacties per seconde worden verwerkt, een grotere gegevensdoorvoer en dus een grotere capaciteit voor de gebruikers.

Begin direct! Maak een account

Houd in gedachten dat Cardano een jaar geleden slechts gemiddeld 10.000 transacties per dag deed. Nu, een jaar later, is dit aantal aanzienlijk gestegen tot meer dan 200.000 en stijgend. Een toename van 12,5% in blokgrootte lijkt misschien niet groot voor de gemiddelde marge, maar is belangrijk om tegemoet te komen aan dit toegenomen gebruik.

Een andere factor die de toename in blokgrootte rechtvaardigt is de anticipatie van DApps die naar verwachting binnenkort op de blockchain zullen lanceren. Aangezien Cardano al smart contracts-mogelijkheden heeft, is het slechts een kwestie van tijd totdat ontwikkelaars beginnen met het uitrollen van hun apps. Deze verwachte toename van het verkeer heeft het vergroten van de blokgrootte belangrijk gemaakt voor het netwerk.

Plutus Script Geheugen Krijgt Een Boost

De blokgrootte was niet het enige dat een boost kreeg. Cardano verhoogde ook het Plutus-scriptgeheugen met transactie-eenheden. In een andere 12,5% uitbreiding, is het Plutus script geheugen eenheden per transactie nu 11,25 miljoen.

In de blogpost legde John Woods, directeur van Cardano Architecture, uit dat deze verandering tot stand is gekomen door de groeiende vraag van ontwikkelaars. Het zal ontwikkelaars helpen in hun reis als ze hun DApps testen en inzetten op Cardano.

“Een verhoging van de Plutus-geheugenlimieten betekent dat ze meer geavanceerde Plutus-scripts kunnen ontwikkelen, of dat bestaande scripts meer data-items kunnen verwerken, concurrency kunnen verhogen, of anderszins hun mogelijkheden kunnen uitbreiden.”

Bitvavo
Koop voordelig 156 verschillende cryptocurrencies bij Bitvavo

Woods merkt op dat dit slechts een eerste in een reeks van veranderingen is die zullen plaatsvinden om de real-world mogelijkheden van Plutus scripts uit te breiden.

De veranderingen in blokgrootte en Plutus-scriptgeheugeneenheden per transactie zullen langzaam worden doorgevoerd. Cardano heeft een ‘langzaam en gestaag’ mechanisme aangenomen om verder te gaan met de veranderingen. Hoewel dit voor sommigen misschien te langzaam lijkt te gaan, laat een toename van 12,5% zien dat de ontwikkelaar zich niet haast om veranderingen door te voeren die het netwerk nadelig zouden beïnvloeden.

“Het gaat niet alleen om het maken van complexere scripts. Het gaat er ook om meer data door te voeren”, aldus de blogpost.

Cryptocurrency traden kan heel lucratief zijn. Lees meer over traden in de crypto trading gids of ga direct naar de website van Satoshi Trading Bot voor automatisch handelen met een crypto trader.

Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en lees hier meer Crypto nieuws.