Een nieuwe studie heeft geconcludeerd dat cryptocurrencies een aanvulling kunnen vormen op traditionele financiering door te fungeren als een “goed alternatief” voor de bestaande afwikkelingsprocessen.
In de studie van de International Association of Money Transfer Networks (IAMTN) wordt gesteld dat dankzij de blockchain-technologie die cryptocurrencies aandrijft, geldovermakingen onmiddellijk kunnen gebeuren omdat tussenpersonen zoals banken kunnen worden geëlimineerd, wat op zijn beurt de kosten verlaagt.
De bevindingen worden met name ondersteund door toonaangevende spelers uit de sector die IAMTN interviewde over de innovatieve technologieën met het potentieel om grensoverschrijdende betalingen te verbeteren. Interessant is dat de belanghebbenden opmerkten dat blockchain en crypto “oneindig veel mogelijkheden” bieden om grensoverschrijdende betalingen te verbeteren.
“Het gebruik van cryptocurrencies voor de afwikkeling van transacties kan een goed alternatief zijn voor traditionele afwikkelingsprocessen. Dit komt door de mogelijkheid die het biedt om transacties onmiddellijk af te wikkelen op een blockchain, zonder de noodzaak om via het correspondent banksysteem te gaan, met zijn beperkte openingstijden en lange verwerkingstijden,” aldus het rapport.
Drijfveren voor blockchain in betalingen
De IAMTN verklaarde met name dat de noodzaak om de blockchaintechnologie te verkennen noodzakelijk is geworden door de daling van het aantal correspondentbankrelaties naast de sterk stijgende grensoverschrijdende betalingsvolumes.
De studie merkte verder op dat ondanks de aangeprezen voordelen van blockchain in betalingen, het nog onduidelijk is wat de beste use case is voor de technologie die kan worden gebruikt bij geldtransfers.
Naast blockchain identificeerde IAMTN open application programming interface (API) en kunstmatige intelligentie (AI) als belangrijke technologieën die internationale betalingen kunnen verbeteren.
Belemmering door regelgeving
Het is ook vermeldenswaard dat het rapport ook erkende dat spelers in de sector proberen om blockchain in hun systemen te implementeren, maar verschillende uitdagingen zijn tegengekomen, waarbij regelgeving bovenaan staat. Volgens de studie bestaan er in sommige regio’s strikte wetten, maar in andere regio’s ontbreken duidelijke richtlijnen om de integratie van nieuwe technologieën te regelen, wat tot onzekerheid leidt.
“Over het geheel genomen kan het voor financiële ondernemingen kostbaar en lastig worden om aan de regelgeving te voldoen, omdat zij gelijke tred moeten houden met de wereldwijd veranderende regelgeving. Er ontstaan met name problemen wanneer de regelgeving geen gelijke tred houdt met de technologische vooruitgang”, aldus het rapport.
Andere uitdagingen zijn een gebrek aan toegankelijkheid, bewustzijn, kennis en vertrouwen in nieuwe technologieën, en in het verslag worden de beleidsmakers opgeroepen het regelgevingsproces te versnellen om te zorgen voor duidelijkheid op dit gebied.