Blockchain ontwikkelbedrijf Blockstream heeft zijn satellietdienst uitgebreid en zendt nu de Bitcoin (BTC) blockchain uit naar alle grote landen van de aarde, meldt Forbes op 17 december.

De bredere dekking – die komt door de toevoeging van een vijfde geleasde satelliet – biedt potentiële internetvrije Bitcoin transacties en het delen van informatie aan crypto gebruikers in de regio Azië. De satellietdienst (nog in bèta) was tot nu toe al beschikbaar in Afrika, Europa, Zuid- en Noord-Amerika.

Blockstream heeft naar verluidt ook een nieuwe Application Programming Interface (API) gelanceerd, waarmee de satellieten gecodeerde berichten kunnen uitwisselen, waarbij gebruikers voor het betalen met behulp van micropayments op het Lightning Network. Blockstream CSO Samson Mow plaatste de actie in  context en zei: “Bitcoin ging altijd over ongecensureerd geld, en nu hebben we ook ongecensureerde communicatie.”

Zoals Forbes uiteenzet, heeft het ambitieuze Bitcoin Space initiatief tot doel Crypto gebruik te bevrijden van afhankelijkheid van toegang tot internet en de beveiliging van het Bitcoin netwerk maximaal robuust te maken. Blockstream CEO Adam Back vertelde het magazine:

“We zien de toegenomen robuustheid van het bitcoin netwerk en de lagere kosten, waardoor bedrijven kunnen profiteren van de service als back-up en voor opkomende markten als primaire toegang tot het bitcoinnetwerk tegen lagere kosten.”

Met zijn nieuwste uitbreiding bestrijkt de Blockstream satelliet de hele wereld, behalve de afgelegen regio’s van Groenland en Antarctica. Bovendien bevatten de gegevens die nu worden gestreamd door de satellieten alle historische bitcoin transactiegegevens, in plaats van alleen de direct daaraan voorafgaande blokken, zoals in de eerdere iteraties (versies) van het project.

Toen het zijn satellietproject in augustus 2017 voor het eerst aankondigde, gooide Blockstream zijn doel om “iedereen op de planeet te verbinden” in het licht van beperkte wereldwijde internettoegang en nog meer beperkte online vrijheid.

Het idee om Bitcoin relay satellieten te lanceren niet nieuw, met het bitSat plan van Bitcoin pionier van Jeff Garzik uit 2014, hoewel het initiatief sindsdien tot stilstand is gekomen.