Blockchain ontwikkelingsbedrijf Blockstream heeft een nieuwe versie van zijn Bitcoin (BTC) schaalbaarheid software uitgebracht, c-lightning, volgens een bericht op de blog van het bedrijf dat op 1 maart wordt onthuld.

C-lightning is een implementatie van de off-chain Bitcoin schaalbaarheids oplossing, het Lightning Network (LN), dat is geschreven in de C programmeertaal. Volgens de aankondiging is deze nieuwste versie, c-lightning 0.7, de eerste grote release in 8 maanden en biedt deze prestatieverbeteringen, bug fixes, verbeterde privacy en nieuwe functies. Daarnaast is alle documentatie verbeterd.

De belangrijkste nieuwe functie is ondersteuning voor plugins. Deze plugins kunnen in elke programmeertaal geschreven worden en zo kunnen ontwikkelaars de software verder uitbreiden. De ontwikkelaars hopen dat dit bijdraagt aan de flexibiliteit, uitbreidbaarheid en aanpasbaarheid van deze LN-implementatie.

Afgelopen week nam Blockstream mede-oprichter en CEO Adam Back deel aan de LN-gebaseerde Lightning Torch Bitcoin relay. Vervolgens gaf hij de Lightning Torch door aan voormalig PayPal COO en Blockstream-supporter, Reid Hoffman.

Het blockchain technologiebedrijf Bitfury Group heeft een reeks nieuwe tools voor handelaars en ontwikkelaars uitgebracht in een poging de bredere acceptatie van het LN te stimuleren.

Uit gegevens van een BTC statistieken website bleek dat de capaciteit van het Bitcoin Lightning Network in december vorig jaar de $ 2 miljoen heeft overschreden.