Bekijk de nieuwste digitale valuta op Bitvavo: Ethereum Name Service. Je kunt ENS vanaf nu kopen en verkopen in onze app of via de website.
De komende weken voegen we meer nieuwe digitale valuta toe om zo de investeringsmogelijkheden te vergroten. Je blijft gemakkelijk op de hoogte via onze app en website.
Wat is Ethereum Name Service?
Ethereum Name Service (ENS) is een gedistribueerd en open systeem dat namen koppelt, gebaseerd op de Ethereum blockchain. Het protocol maakt het voor mensen mogelijk om makkelijke domeinnamen te gebruiken voor hun cryptocurrency-adressen, ENS vertaalt deze namen naar adressen leesbaar door machines. ENS is een governance token voor de ENS DAO, waardoor houders deel kunnen nemen aan het besluitvormingsproces van het protocol.
De Ethereum Name Service, of ENS, is een gedistribueerde technologie gebaseerd op de Ethereum blockchain die een elegante oplossing biedt voor lange en verwarrende crypto-adressen: één URL, net als een websitenaam of e-mail, die een crypto-adres vertegenwoordigt.
ENS brengt het lange publieke adres waarmee crypto-gebruikers vertrouwd zijn in kaart en vervangt het door een eenvoudige naam die gemakkelijk te lezen en te onthouden is. Iets omslachtigs als, “0xDC25EF3F5B8A186998338A2ADA83795FBA2D695E” wordt zo eenvoudig als “Alice.eth.”
ENS neemt hetzelfde concept van de Domain Name Service (DNS), die eenvoudige websitenamen aan hun IP-adressen koppelde, om crypto-adressen gemakkelijk leesbaar en deelbaar te maken.
Snelle feiten
- ENS is samengesteld uit twee Ethereum smart contracts: het ENS-register, dat domeinnamen vastlegt, en de Resolver, die domeinnamen vertaalt naar machine-leesbare adressen en vice-versa.
- Net als in de begindagen van DNS-namen, haasten gebruikers zich om hun ENS-domeinen veilig te stellen voordat ze onbeschikbaar worden.
- ENS ondersteunt .com, .org, .io, .app en meer.
- Browsers die ENS momenteel ondersteunen zijn Brave, Opera, Status (mobiel), MetaMask Mobile (mobiel) en Puma. ENS zal niet werken op een browser zoals Chrome of Safari.
- ENS vs. DNS
- Het Domain Name System en de Ethereum Name Service zijn beide protocollen die voorschrijven hoe bepaalde handelingen, hetzij op Web2 of Web3, worden opgelost. Het DNS zet het IP-adres van de webserver om in een door mensen leesbare string die een URL wordt genoemd.
De Ethereum Name Service zet een Ethereum adres om in een door mensen leesbare string, geformatteerd als een URL. Op deze manier functioneren ze beide als een telefoonboek. Je kunt een naam opzoeken in een telefoonboek en het nummer krijgen waarmee je die persoon kunt bereiken.
Het DNS maakt deel uit van een systeem van internetprotocollen waardoor Web2 naadloos kan werken. Web3, een concept dat de nieuwe gedecentraliseerde versie van het internet beschrijft, is nog in ontwikkeling en heeft problemen die de invoering ervan belemmeren, zoals lange adressen.

Op dit moment is het primaire doel van ENS om mensen en applicaties een gemakkelijke manier te geven om crypto-adressen te lezen en te delen en om Web3 beter verteerbaar te maken. Naarmate Web3 volwassener wordt, is het waarschijnlijk dat meer protocollen rond ENS gebouwd zullen worden.
Hoe krijg ik een ENS domein?
Wie een nieuw ENS-domein wil aanmaken, heeft een crypto-portemonnee nodig, zoals MetaMask, Torus of MEW, en wat ether (ETH). Van daaruit kunnen gebruikers zoeken naar het domein van hun keuze op https://app.ens.domains/.
De kosten van een nieuw ENS-domein bedragen minimaal $5, maar gebruikers moeten rekening houden met kosten voor de Ethereum-transactie.
ENS DAO
De ENS wordt beheerd door een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO), in wezen een organisatie zonder gecentraliseerd leiderschap. De DAO bestuurt zichzelf via het ENS token – houders van het token dienen voorstellen in en brengen stemmen uit voor toekomstige ontwikkeling.
Wat is het ENS-bestuursmunt?
De ENS governance token is een token gemaakt op de Ethereum blockchain. Ze worden verhandeld door speculanten, zoals de meeste crypto-tokens, maar het token dient ook een specifieke rol in de ENS-gemeenschap. Leden van de ENS-gemeenschap – als leden van de DAO – gebruiken hun tokens om veranderingen door te geven die zij in de organisatie wensen te zien.
Later dit jaar zal de ENS gemeenschap bijvoorbeeld stemmen over de ENS Grondwet – een set van regels en richtlijnen voor hoe ENS bestuurd moet worden. Elke penning kan één stem uitbrengen. Als 67% van de stemmen over een bepaald artikel van de grondwet “ja” zijn, dan is het artikel aangenomen.
Als een gebruiker een voorstel wil indienen bij de ENS gemeenschap, heeft hij de steun van 100.000 tokens nodig om erover te kunnen stemmen.
Gebruikers kunnen stemmen op veel dingen in de DAO, waaronder:
Uitvoerbare voorstellen voor een reeks smart contract operaties, zoals het toewijzen van een deel van de liquide token pool om een subsidie voor Web3 ontwikkeling te financieren.
Sociale voorstellen, uitgevoerd off-chain, zoals het benoemen of verwijderen van een directeur, lid of toezichthouder.
Grondwetswijzigingen, die veranderen hoe ENS haar missie uitvoert.
ENS token distributie
Om ENS tokens te distribueren onder de gemeenschap, hebben de ontwikkelaars 25% van de ENS Token voorraad toegewezen aan gebruikers die zich al hadden aangemeld voor een ENS domein voor 31 oktober 2021.
Verdeling van de tokens:
Gemeenschapskas: 50%
Airdrop aan .eth-houders: 25%
ENS-bijdragers: 25%
De ontwikkelaars droppen deze tokens vervolgens naar wallets die verbonden zijn met de ENS-domeinen. Fracties van de ENS token pool werden verdeeld op basis van hoe lang een bepaalde gebruiker een ENS domein bezat.
In de praktijk betekent dit dat veel incidentele gebruikers tienduizenden dollars aan tokens ontvingen in de airdrop – terwijl mensen die al vele jaren domeinen bezaten nog genereuzere toewijzingen ontvingen.
ENS stichting
De ENS Foundation is een juridische entiteit die de DAO vertegenwoordigt. Op deze manier kan de stichting juridische ondersteuning bieden aan DAO-deelnemers.
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en kom naar de Telegram om mee te discussiëren.