Bitcoin steeg met 20% ten opzichte van $ 30.500, maar de algehele rally begint tekenen van zwakte te vertonen.

De prijs van Bitcoin (BTC) steeg op 12 januari 20% van $ 30.500 tot ongeveer $ 36.600 op grote beurzen. Maar hoewel het herstel na de correctie sterk was, zijn er twee waarschuwingssignalen.

Bitcoin kopen met iDEAL zonder commissie? Dat kan bij Bitvavo!

BTC / USDT 1-uurs prijsgrafiek (Binance). Bron: TradingView.com

Ten eerste blijft het financieringspercentage op de termijnmarkt hoog. Het financieringspercentage is een mechanisme dat de minderheid van de markt stimuleert.

Als er bijvoorbeeld minder short-sellers op de markt zijn, moeten kopers elke acht uur short-sellers een vergoeding betalen. Als het financieringspercentage hoog is, betekent dit dat kopers verkopers betalen.

Ten tweede begint de Amerikaanse dollar-index (DXY) zich te herstellen, wat een bearish teken zou kunnen zijn voor Bitcoin en goud.

Wat komt er na de val en het herstel van Bitcoin?

Volgens Julien Bittel, een multi-asset fondsbeheerder bij Pictet Asset Management, is de Amerikaanse dollar ‘erg oververkocht’.

De dollar is voortdurend gedaald sinds de pandemie begin 2020 begon en worstelde om te concurreren met andere reservevaluta’s, zoals de Japanse yen.

De onzekerheid rond de verkiezingen en de stimulans leidden verder tot de underperformance van de DXY in 2020.

Bittel zei dat de dollar nu oversold lijkt en dat het momentum van de dollar in 2021 zou kunnen versterken. Hij schreef:

“De dollar ziet er erg oververkocht uit. Ik denk nog steeds dat een sterkere dollar een belangrijk thema zal zijn om op te letten in 2021. Speculanten zijn terug naar bijna record short DXY als% van totale OI. De huidige daling in DXY lijkt erg op die van 17/03/18. Deze analoog zou suggereren dat er eind Q1 2021 een basis zou kunnen zijn. “

De positieve vooruitzichten van de dollar vormen een risico voor het momentum van Bitcoin, omdat alternatieve waardewinkels worden geprijsd ten opzichte van de dollar.

Dus als de dollar begint te stijgen, kunnen zowel goud als Bitcoin een potentiële terugval zien, vooral na een sterk kwartaal.

Bovenop de stijgende dollar is het hoge financieringspercentage van de Bitcoin-futuresmarkt een probleem op korte termijn.

Een hoog financieringspercentage voor futures is op zichzelf niet noodzakelijk slecht. Maar als de prijs van Bitcoin daalt terwijl het financieringspercentage hoog blijft, kan dit de kans op een correctie vergroten.

De combinatie van het momentum van de dollar en de oververhitte derivatenmarkt maakt een terugval op korte termijn waarschijnlijker.

Het ontbreken van een instroom van stablecoins is een andere zorg

Ki Young Ju, de CEO van CryptoQuant, zei dat er een “tweede dump” zou kunnen plaatsvinden, zoals te zien was op 11 januari. Hij verklaarde dat miners verkopen zonder een instroom van stabiele munten, wat een problematische trend is.

Bitcoin Miners Positie-index. Bron: CryptoQuant

De instroom van stablecoins vertegenwoordigt doorgaans de vraag van kopers van buitenspel gezet kapitaal. Als de stortingen van stablecoin op beurzen toenemen, duidt dit op een algemeen bullish marktsentiment.

Ki schrijft:

“Sinds gisteren is er niets veranderd. Miners verkopen, geen significante instroom van #stablecoin, geen uitstroom van #Coinbase en sinds gisteren stroomde 15k $ BTC de beurzen binnen. We krijgen misschien een tweede dump. “

In de nabije toekomst zou het ideale scenario voor de bullish traders zijn om te wachten tot het financieringspercentage neutraliseert en de instroom van stabiele munten toeneemt.

Meer Bitcoin nieuws.

Bitcoin koers in Euro: