Een Canadese firma die op het gebied van financiën werkt, heeft nieuw onderzoek uitgevoerd waarin staat: Bitcoin wordt minder gecentraliseerd in vergelijking met zijn begindagen.

Canaccord Genuity Group, een in Canada gevestigd financieel bedrijf, is van mening dat de grootste cryptocurrency, Bitcoin, meer gedecentraliseerd is geworden in vergelijking met voorgaande jaren van zijn bestaan.

Rivaliteit tussen mining apparatuur maakt BTC minder gecentraliseerd

Onlangs heeft de Canquord Genuity Group een rapport vrijgegeven waarin staat dat BTC distributie van hashrate suggereert dat Bitcoin zijn weg zoekt naar meer decentralisatie. Het onderzoek zegt dat het gebeurt dankzij de concurrentie tussen fabrikanten van mining apparatuur.

In 2014 schreef Canaccord dat ongeveer 50% van de totale BTC hashrate de controle had over de mining pool GHash.IO. Dit maakte Bitcoin open voor 51-procentaanvallen, wanneer het grootste deel van de hashrate wordt beheerd door criminelen die het gebruiken voor het herschrijven van transacties.

Echter, nu in 2019, is de maximale hashrate gecontroleerd door een enkele pool van miners niet meer dan 20 procent. Slechts ongeveer vijf pools controleren momenteel deze 20 procent, terwijl andere miners minder dan 10 procent van de totale BTC hashrate verwerken.

Goed nieuws voor de hele gemeenschap.

Het feit dat het decentralisatieniveau van BTC is toegenomen, is een zeer goede zaak, geeft de Canadese onderneming aan. Volgens het rapport werd de nieuwe staat van zaken veroorzaakt door verschillende factoren. Het belangrijkste is commoditisatie van mining apparatuur, omdat de voortgang van de ontwikkeling van ASIC’s vertraagt, waardoor de rivaliteit voor BTC miners breder wordt.

Als voorbeeld, de concurrentie tussen Canaan Creative en Bitmain werd gesuggereerd, omdat de eerste geen betere verandering kan bedenken voor zijn Antminer S9. Nu verkoopt Canaan Creative zijn mining apparatuur aan een groter publiek dan dat van Bitmain, zodat ze kunnen concurreren met de mining apparatuur van Jihan Wu.

BTC decentralisatie index stijgt

ARK Invest onderzoek zegt dat de index van BTC centralisatie (HHI – Herfindahl Hirschman Index) is gedaald van de waarde van 3000 zes jaar geleden naar de huidige waarde van 1.200.

HHI wordt door experts gebruikt om de marktconcentratie te meten. Een indexwaarde lager dan 1.500 wordt verondersteld een “concurrerende marktplaats” te zijn. 1.500-2.500 is “matig geconcentreerd” en meer dan de 2.500 waarde staat voor de hoogste marktconcentratie.