Na bijna drie jaar wachten kunnen bitcoin investeerders een nieuwe all time high vieren nadat de toonaangevende cryptocurrency verhandeld werd voor $ 19.850.

Na drie jaar staat Bitcoin weer bovenaan. Maar deze keer is het een totaal ander spel.

Bitcoin kopen met iDEAL zonder commissie? Dat kan bij Bitvavo!

In het kort

  • Bitcoin heeft zijn vorige recordhoogte van $ 19.783 verbroken.
  • Het vorige recordniveau werd bereikt tijdens de beroemde bull run van 2017.
  • Het hoogste punt van vandaag is voor een groot deel te danken aan grote Bitcoin-investeringen die dit jaar zijn gedaan.

Bitcoin heeft zijn hoogste prijs ooit van $ 19.783 gebroken en zijn vorige record tijdens de bullrun van 2017 overwonnen. Sindsdien is de cryptocurrency enigszins teruggevallen tot $ 19.700, maar het is ongelooflijk volatiel en de prijs verandert binnen enkele minuten met honderden dollars.

Hoewel de prijs van Bitcoin sinds het begin van 2020 meer dan 170% is gestegen, begon deze bull run pas echt in augustus, toen een reeks spraakmakende Bitcoin-investeringen – gestart door business intelligence bedrijf MicroStrategy – hielp om de cryptocurrency naar recordhoogtes te stuwen.

“Over het algemeen lopen institutionele posities en vermogende individuen deze keer voorop en de Bitcoin die ze kopen zal waarschijnlijk eerder op de lange termijn worden vastgehouden dan dat ze zijn weg terug vinden naar de beurs,” Jason Deane, Bitcoin-analist bij Quantum Economics, vertelde Decrypt.

De cijfers ondersteunen deze theorie. Sinds MicroStrategy begon te investeren in Bitcoin, zijn verschillende belangrijke indicatoren – en niet alleen de prijs – sterk gestegen.

Tussen 1 januari en 10 augustus is de prijs van Bitcoin gestegen van $ 7.182 naar $ 11.850, een stijging van 65% over een periode van 10 maanden.

Sinds 11 augustus – de datum van MicroStrategy’s eerste Bitcoin-investering – is de prijs van de cryptocurrency opnieuw met 65% gestegen, dit keer op weg naar het doorbreken van het vorige hoogtepunt van $ 19.665. Maar deze keer duurde de toename slechts drie en een halve maand.

In dezelfde periode van drie maanden steeg de marktkapitalisatie van Bitcoin met 64% van $ 216 miljard naar $ 356 miljard.

Het handelsvolume van de cryptocurrency is sinds augustus ook verdubbeld, van $ 23 miljard naar $ 48 miljard, wat aangeeft dat Bitcoin de interesse van de markt heeft veroverd sinds de bull-run begon.

Maar welke rol hebben grote investeerders precies gespeeld in het recordbrekende succes van Bitcoin?

Institutionele lof voor Bitcoin

Institutionele investeringen in Bitcoin begonnen toen MicroStrategy op 11 augustus 2020 $ 250 miljoen investeerde in de cryptocurrency. Op 8 september 2020 werd dat cijfer gestegen tot $ 425 miljoen.

Op 8 oktober 2020 volgde Square dit voorbeeld en investeerde $ 50 miljoen – 1% van de totale activa van het bedrijf – in Bitcoin.

PayPal betrad in deze periode ook de Bitcoin-arena. Op 21 oktober kondigde de betalingsgigant aan dat het betalingsondersteuning zou bieden voor Bitcoin (evenals andere cryptocurrencies). Snel vooruit naar 21 november en PayPal had naar verluidt 70% van de Bitcoin gekocht die in de afgelopen 30 dagen was gedolven.

Maar deze cijfers vertellen maar de helft van het verhaal. Wat ongetwijfeld het belangrijkst was voor de snelle opkomst van Bitcoin, was de lof die deze investeringen vergezelden.

“Bitcoin is digitaal goud – harder, sterker, sneller en slimmer dan enig geld dat eraan is voorafgegaan”, zei MicroStrategy in een verklaring waarin de eerste Bitcoin-investering werd aangekondigd op 11 augustus 2020.

Sindsdien is de CEO van het bedrijf, Michael Saylor, een van de luidruchtigste en meest uitgesproken voorstanders van Bitcoin geworden.

Bovendien zei de chief financial officer van Square ten tijde van de investering van het bedrijf, Amrita Ahuja: “Wij geloven dat Bitcoin in de toekomst een meer alomtegenwoordige valuta kan worden.”

Ahuja zei ook: “Voor een bedrijf dat producten bouwt op basis van een meer inclusieve toekomst, is deze investering een stap op die reis.”

Maar deze uitspraken brengen ons pas naar oktober. Op het moment dat Square in Bitcoin investeerde, bedroeg de prijs ongeveer $ 10.800, bijna $ 9.000 verwijderd van het hoogste niveau van vandaag.

Laten we nu snel vooruitgaan naar 9 november, toen miljardair-investeerder Stanley Druckenmiller – die het geld van George Soros in de jaren negentig beheerde – publiekelijk zei dat Bitcoin beter was dan goud.

“Het zou een beleggingscategorie kunnen zijn die zowel voor millennials als voor het nieuwe geld aan de westkust veel aantrekkingskracht heeft als opslagplaats – en zoals je weet hebben ze er veel van,” zei Druckenmiller op CNBC.

De prijs van Bitcoin nam schijnbaar kennis van deze lof. Op 9 november opende Bitcoin de dag op $ 15.479. Slechts vier dagen later werd de $ 16.000-barrière doorbroken toen Bitcoin steeg tot $ 16.463.

Nu, bijna een week geleden, stemde Rick Rieder, BlackRock CIO, ook in over het vermogen van Bitcoin om goud te vervangen.

“Denk ik dat het een duurzaam mechanisme is, denk ik dat het in grote mate de plaats van goud zal innemen? Ja, dat doe ik, omdat het zoveel functioneler is dan een staaf goud doorgeven, ‘zei Rieder. Andere commentatoren hebben ook de recente daling van goud opgemerkt en hebben meer aandacht besteed aan Bitcoin.

Nog maar twee dagen geleden merkte Dan Schulman, CEO van PayPal, op: “Ik denk dat [digitale valuta’s] beginnen te evolueren van minder een activaklasse naar meer een valuta. En als je crypto begint te verplaatsen als een potentieel financieringsinstrument, denk ik dat dat het nut ervan versterkt en het ook stabiliseert. “

Publieke lof voor Bitcoin is één ding, maar er zijn veel andere factoren die hebben bijgedragen aan dit recordniveau.

Macro marktindicatoren

Volgens Binance Research zijn er verschillende factoren die de prijsstijging van Bitcoin helpen verklaren.

Om te beginnen wordt Bitcoin gezien als een hedge tegen inflatie. Met andere woorden, aangezien regeringen economische verlichting blijven bieden te midden van de COVID-19-pandemie, zou de waarde van fiatvaluta’s kunnen blijven dalen als gevolg van inflatie.

Bijgevolg is er een vlucht geweest naar activa in de veilige haven, waaronder Bitcoin. “Deze vlucht naar activa in veilige havens lijkt onderweg te zijn”, verstrekte Binance Research aan en merkte op dat Bitcoin “year-to-date rendementen van ongeveer 248%” heeft geproduceerd.

Bovendien heeft de bull-run van Bitcoin geprofiteerd van enkele onder-de-radar-invloeden, zoals toegenomen regelgevend toezicht, een stijgende termijnmarkt en gestroomlijnde toegang tot de cryptocurrency die niet werd gezien tijdens de bull-run van 2017.

“In de afgelopen drie jaar heeft een toenemende regelgevingszekerheid de intrede mogelijk gemaakt van gelicentieerde custodians, die nu centraal staan ​​in een prime brokerage-industrie en absoluut cruciaal zijn om bedrijven in staat te stellen Bitcoin te houden”, voegde Binance Research toe.

Samenvattend is de Bitcoin-markt vandaag drastisch anders dan drie jaar geleden.

Bitcoin kopen met iDEAL zonder commissie? Dat kan bij Bitvavo!

Wat het succes van Bitcoin betekent voor de rest van crypto

Historisch gezien, wanneer de prijs van Bitcoin is gestegen, geldt dat ook voor de altcoin markt.

In 2017, toen Bitcoin voor het laatst flirtte met hoogtes van bijna $ 20.000 tussen december 2017 en januari 2018, gingen verschillende cryptocurrency concurrenten zelf op bull runs.

Twee belangrijke cryptocurrencies in dit verband zijn Ethereum en XRP, die beide sterk stegen tijdens de bull-run van Bitcoin in 2017.

Ethereum steeg van $ 440 op 1 december 2017 naar $ 1.347 op 13 januari 2018. Evenzo steeg XRP van $ 0,25 op 4 december 2017 naar $ 3,75 op 4 januari 2020.

Tot nu toe zijn zowel Ethereum als XRP ook meegesleurd door de huidige bull-run van Bitcoin. Deze keer bereikte Ethereum voor het eerst in meer dan twee jaar de $ 600. Bovendien stijgt de prijs nog steeds, na een stijging van 25% in de afgelopen zeven dagen.

Bovendien heeft XRP deze keer ook een piek meegemaakt, van ongeveer $ 0,60 naar iets minder dan $ 1 op 24 november 2020.

Nu Bitcoin zich op onbekend terrein bevindt, is het echt niet te zeggen wat ons te wachten staat – voor Bitcoin en voor de rest van de markt.

Bitcoin prijs in Euro: