Bitcoin is nu een reserveactivum voor Terra’s UST. Wat betekent dit voor de $186 miljard stablecoins-markt?
We zijn zojuist getuige geweest van een groot moment in de stablecoin sector, die misschien wel een doorbraak is voor de de gehele digitale activa industrie. Bitcoin wordt nu ook bruikbaar voor Terra’s stablecoin (UST), omdat het onderpand als dat UST ondersteunt. Het is de eerste grote stablecoin in zijn soort die zo’n stap zet, en zal zeker niet de laatste zijn. Hoewel dit een positief effect kan hebben op de stabiliteit van UST in tijden van verhoogde volatiliteit, kan dit ook een keerzijde hebben.
Deze verandering kan enkele zorg wegnemen van toezichthouders over de reserves van andere toonaangevende stablecoins, bovendien wordt Bitcoin ingewijd in het verdere ecosysteem van de digitale activa als onderpandlaag die de decentrale financiering, de metaverse economie en nog nieuw te verkennen terrein op dat gebied ondersteunt.
Voordat ik hier verder op in wil gaan is er een interessante overeenkomst tussen wat er gebeurt in de stablecoin sector en de veranderingen die plaatsvinden in wereldwijde monetaire spelregels en de toegenomen vraag naar reservemiddelen.
Interne gelden en Externe gelden
Onlangs publiceerde de marktstrateeg van Credit Suisse een onderzoek. Hij suggereerde dat, als gevolg van de sancties tegen Rusland voor de oorlog in Oekraïne, het zogenaamde ‘intern geld’ zal worden vervangen door ‘extern geld’ of ‘ander geld’ om de waarde van fiat valuta te ondersteunen. ‘Intern geld’ is een monetair instrument dat een schuld betreft op de balans van een andere entiteit. Een voorbeeld hiervan zijn staatsobligaties. ‘ Extern geld’ is niet passief op de balans van een andere entiteit. Dit is activa aan toonder, zoals goud en Bitcoin.
De medeoprichter van BitMex voegt hier in zijn recente analyse nog een laag toe. Hij meent dat het het huidige PetroDollar/Eurodollar tijdperk die het onderpand van dit monetaire systeem zijn geëindigd is met het in beslag nemen van de fiatvaluta reserves van de Russische centrale bank door de VS en de Europese Unie en het verwijderen van bepaalde Russische banken uit het SWIFT netwerk. Naast de morele overweging rond opgelegde sancties heeft het in beslag nemen van deze reserves van een soevereine regering de monetaire spelregels veranderd.
Het is niet duidelijk hoe dit nieuwe systeem eruit zal zien, maar beide analisten zijn het erover eens dat het tijdperk gesteund door goud vervolgd door het tijdperk dat werd gesteund door ‘Intern geld’ we nu aankomen bij een 3e tijdperk gesteund door Extern geld (goud en andere grondstoffen). Dit betekent niet dat de grote centrale banken binnenkort Bitcoin als reservemiddel zullen HODLEN, maar het hernieuwt wel de belangstelling voor dit specifieke gebruik van Bitcoin, met de eerste echte toepassing op schaal in de stablecoin sector.
Herontwerp van stablecoins
Om een succesvolle stablecoin te bouwen, heb je twee dingen nodig: vraag naar de munt en reserves die de munt ondersteunen. USDT en USDC houden dit mandje aan reserves doormiddel van cash, overheidsschuld of handelspapier. Echter wordt dit model nu geconfronteerd met onzekerheden op het gebied van regelgeving, omdat financiële toezichthouders in toenemende mate erkennen dat stablecoins blootstaan aan dezelfde kwetsbaarheden als geldmarkt fondsen, met een gebrek aan transparantie over de reservetegoeden.
Simpel gezegd hebben stablecoins liquide reserves nodig, zodat gebruikers erop kunnen vertrouwen dat de tokens kunnen worden ingewisseld voor fiatvaluta. Verlies van gebruikersvertrouwen kan een run op de stablecoin veroorzaken, met grootschalige terugkoopverzoeken tot gevolg. Voor een stablecoin als USDT zouden de onderliggende activa die verbonden zijn aan het traditionele financiële ecosysteem onder dezelfde neerwaartse druk komen te staan.
Welke impact dit zou kunnen hebben op de traditionele markten hangt af van de omvang van de stablecoin in kwestie, maar sommige hebben al activawaarden bereikt die vergelijkbaar zijn met geldmarkt fondsen in Europa. Wat de zaak nog ingewikkelder maakt, is dat er vaak niet genoeg informatie beschikbaar is over de samenstelling van de reservetegoeden die de stablecoin ondersteunen om het risico volledig te kunnen inschatten. Tether’s USDT is hier dan ook en een uitstekend voorbeeld hiervan. Naast zijn contanten en bankdeposito’s heeft Tether niet echt een voldoende gedetailleerd beeld gegeven van zijn handelspapier en depositocertificaten, die bijna de helft van de reservetegoeden uitmaken.
Algoritmische stablecoins: gedecentraliseerde reservemiddelen met behulp van smart contracts
Maar niet alle stablecoins zijn op de hiervoor genoemde manier opgebouwd. Sommige gebruiken een heel ander mechanisme om de munt te ondersteunen en het risico binnen de economie van de digitale activa in te dammen en komen zo tegemoet aan een aantal van de zorgen van de financiële toezichthouders.
Algoritmische stablecoins gebruiken slimme contracten om de koppeling op een geautomatiseerde en programmeerbare manier te handhaven, meestal met digitale activa als onderpand. De digitale activa industrie wacht al lang op de perfecte algoritmische stablecoin om het over te nemen van alle anderen. Als er één wordt gemaakt die betrouwbaar werkt in zeer volatiele marktomstandigheden, zou hij oneindig kunnen schalen naar elke omvang die de digitale activa economie vraagt.
Één van de kritiekpunten op algoritmische stablecoins is dat in tijden van intense volatiliteit het niet aantrekkelijk genoeg is om de koppeling in stand te houden. Om deze tekortkoming aan te pakken, hebben Terra en de Luna Foundation Guard, een non-profit organisatie die is opgericht om het Terra-netwerk te ondersteunen, onlangs een token verkoop van LUNA ter waarde van US$1 miljard aangekondigd om een Bitcoin-reserve van US$10 miljard op te bouwen als onderdeel van de UST reserve.

Dit is een initiatief om een bredere laag van ondersteuning te bieden met behulp van activa die niet direct gerelateerd zijn aan het Terra-ecosysteem. De strategie is om in eerste instantie Bitcoin te kopen, met plannen om in de nabije toekomst andere belangrijke digitale activa op te nemen. Nu Bitcoin functioneert als de ongerepte onderpandlaag die UST ondersteunt, fungeert de UST-wisselreserve als een extra manier om de koppeling te handhaven tijdens langdurige verkopen op de markt, waardoor de reflexiviteit van de algoritmische stablecoin wordt verminderd.
Als reservekader is het de digitale activa-equivalent van hoe Pozsar en Hayes voorspellen dat centrale banken verder zullen gaan onder het 3e tijdperk, wat voor stablecoins betekent dat ze ‘extern geld’ als reservemiddelen verkiezen boven ‘intern geld’. Dit zou een enorm positief effect kunnen hebben op de stablecoin sector. Kijkend naar eerdere ontwikkelingen binnen de digitale activa industrie is te concluderen dat deze onophoudelijk innoveert. Dit betekent dat UST waarschijnlijk niet de laatste stablecoin zal zijn die deze kant op gaat.
Na de Crypto Winter is de marktkapitalisatie van stablecoins snel gestegen van 5,75 miljard dollar begin 2020 tot 186,4 miljard dollar nu. We zouden nog een exponentiële schommeling naar boven kunnen verwachten als algoritmische stablecoins, ondersteund door ‘s werelds toonaangevende gedecentraliseerde activa aan toonder, betrouwbaar genoeg zouden kunnen zijn om de volgende exponentiële groeifase van de digitale activa-industrie te ondersteunen. Als DeFi, Web 3.0 en de metaverse gaan samenwerken om één enkel financieel netwerk met meerdere ketens te vormen, zullen we gedecentraliseerde stablecoins nodig hebben die ons kunnen bijhouden – zowel in goede als in slechte tijden.
Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en kom naar de Telegram om mee te discussiëren.