[vc_row][vc_column][vc_column_text]Het lightning network (LN artikel) is een extra laag op Bitcoin die goedkope en snelle micro transacties mogelijk maakt middels betalingskanalen. Het netwerk is nog in beta fase, maar voor kleine betalingen is het netwerk al bruikbaar. Momenteel wordt er druk gespeculeerd over mogelijke rente die ontvangen kan worden op je Bitcoin(s) middels het lightning network. Er zijn al werkende toepassingen op het LN zoals  lightningspin.com en satoshis.place.

Rente in de vorm van een vergoeding met Lightning network

Die rente wordt niet persé uitbetaald door het netwerk maar komt als volgt tot stand. Als je op het Lightning netwerk een of meerdere kanalen opent dan kunnen die kanalen weer gebruikt worden door anderen om waarde mee te transporteren. Hoe meer Bitcoin je in een kanaal stopt des te meer liquiditeit je toevoegt aan het LN. Met meer liquiditeit wordt het netwerk waardevoller en beter te gebruiken.

Als mensen een kanaal van je gebruiken om waarde mee te transporteren dan krijg je daar een vergoeding voor. De gebruikers hoeven daar zelf niks voor te doen dat wordt allemaal afgehandeld door de LN software. Als jij dus je Bitcoin beschikbaar stelt om het netwerk waardevoller te maken dan wordt je daarvoor vergoed. En die vergoeding kan je dus zien als een soort van rente welke weer een reden kan zijn voor mensen om hun Bitcoin(s) in het LN in te zetten. Het lijkt verdacht veel op het proof of stake systeem.

The Time Value of Bitcoin

Nik Bhatia heeft hier een artikel over geschreven genaamd “The Time Value of Bitcoin“. Hierin gaat hij verder in op dit concept en doet hij ook een oproep aan LN wallet makers om het rente aspect begrijpbaar te maken. Zo hoopt hij bijvoorbeeld dat je straks in een LN wallet kan kijken hoeveel rente je over een bepaalde periode hebt verdiend en misschien een manier om te voorspellen hoeveel rente je kan gaan verdienen. Hij was ook laatst te gast bij het world crypto network om meer tekst en uitleg te geven.

BRON: Bitcoinspot.nl[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=MwcGSGWlAt0”][/vc_column][/vc_row]