De verbeterende fundamentals van Bitcoin en de komst van institutionele beleggers kunnen van invloed zijn op de volatiliteit en prijsactie van toekomstige rally’s en correcties.

De aard van Bitcoin rally’s gaat veranderen

Aaron Brown, de auteur van een recent verschenen opinie stuk in Bloomberg, is van mening dat de volgende aanhoudende Bitcoin-rally beter kan worden gemeten, omdat deze wordt voortgestuwd door fundamentals en wereldwijde financiële evenementen in plaats van FOMO.

Volgens Brown is het niet waarschijnlijk dat de cryptocurrency markt snel gaat veranderen en als toekomstige prijsacties eerdere bullmarkten weerspiegelen, kan Bitcoin stijgen van $ 60.000 tot $ 400.000 voordat het sterk daalt.

Brown betoogt dat de laatste twee rally’s in 2013 en 2017 vooral werden aangestuurd door particuliere beleggers en dat 2019 anders is, omdat de huidige marktkapitalisatie van $ 260 miljard veel groter is dan in 2013 ($ 1 miljard) en 2015 ($ 3 miljard).

Verder zijn er tegenwoordig aanzienlijk meer cryptocurrency beleggers en in 2018 ging meer dan $ 30 miljard aan institutioneel en investeringskapitaal naar het bouwen van nieuwe platforms.

Er is ook meer duidelijkheid op het gebied van regelgeving en met grote instellingen zoals Facebook, Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Fidelity die investeren in de sector kan de prijsactie van Bitcoin in 2019 meer worden gemeten.

Hoewel het algehele landschap robuust lijkt waarschuwt Brown dat dit de mogelijkheid van een luchtbel en crashen niet onmogelijk maakt, maar naarmate de sector rijpt, komt de mogelijkheid van de markt om ‘voorspelbaar’ te zijn terug met een enkele correctie van 20% in plaats van de drastische 85% correcties die meestal plaatsvinden aan het einde van de bullcycles van Bitcoin.

Bitcoin opties contracten bieden waardevol inzicht

In november 2017 verhandelden Bitcoin contracten met een impliciete volatiliteit van meer dan 300% en investeerders dachten dat er een kans van 25% was dat Bitcoin boven de $ 10.000 kon komen.

Op dit moment is BTC bijna dezelfde prijs als rond november 2017 en hetzelfde contract wordt verkocht tegen een impliciete volatiliteit van ongeveer 85%, wat betekent dat er 15% kans is dat Bitcoin $ 10.000 deze maand binnenhaalt.

Desalniettemin, als Bitcoin $ 10.000 bereikt, dan is de verwachte hoogte ongeveer $ 11.000 en als dat niet het geval is, is de verwachte prijs ongeveer $ 7.500. Hoewel dit een risicovolle gok is, verbleekt het in vergelijking met het risico dat beleggers in 2017 zijn aangegaan.

Marktcorrelaties doen ertoe

De correlatie van Bitcoin met de S & P 500-index biedt ook enige aanwijzingen voor 2019 prijsactie. Wanneer de correlatie een kwartaal dicht bij nul ligt, neigt Bitcoin naar een hoog rendement in het volgende kwartaal, maar de volatiliteit neemt ook toe.

Aan de andere kant, als Bitcoin reageert op marktfundamentals, ongeacht de correlatie, zijn de gemiddelde rendementen meestal lager of zelfs negatief.

Zoals te zien is in de bovenstaande grafiek, is de huidige correlatie van Bitcoin met de S & P 500 bijna -0,2 en dit is een gebied waar de volatiliteit in het verleden geen extremen heeft bereikt. Brown wees er ook op dat sinds medio 2018 de correlatie van Bitcoin met de S & P 500 in de eerste paar maanden van 2019 slechts een paar maanden in de buurt van nul bleef hangen, terwijl de correlaties van september 2017 tot januari 2018 bijna nul waren.

Volgens Brown lijkt Bitcoin om te schakelen tussen positieve en negatieve correlaties met de S & P500 en hebben intense prijsstijgingen de neiging om op te treden wanneer de correlatie bijna nul is.

Om deze reden is Brown van mening dat de aanstaande cyclus anders zou kunnen zijn en verwacht hij dat de prijzen deze zomer reageren op nieuws over marktfundamentals in plaats van FOMO.