Strategen van de Amerikaanse bankgigant JP Morgan Chase (JPM) hebben gezegd dat de recente rally van bitcoin (BTC) voorbij is gegaan aan wat zij berekenen als de intrinsieke waarde van bitcoin. De analyse is gemeld door Bloomberg op 20 mei.

De strategen – die naar verluidt de wereldwijde marktstrateeg Nikolaos Panigirtzoglou van JPMorgan omvatten – beoordelen dat de topmunt onlangs werd verhandeld op een manier die overeenkomt met de late rally van 2017, die voorafging aan een langdurige prijsstijging.

Om de intrinsieke waarde van de munt te bepalen, analyseerden de strategen bitcoin als een commodity en berekenden ze de productiekosten op basis van parameters zoals geschat rekenvermogen, elektriciteitskosten en hardware-energie-efficiëntie, merkt Bloomberg op. Ze zeiden naar verluidt:

“De afgelopen dagen is de werkelijke prijs sterk gestegen ten opzichte van de marginale kosten. Deze divergentie tussen feitelijke en intrinsieke waarden laat enkele echo’s van de piek zien in het einde van 2017, en op dat moment werd dit verschil grotendeels opgelost door een verlaging van de werkelijke prijzen. “

Bitcoin – die sinds april flink opleeft heeft – heeft in de afgelopen week al bijna $ 8.300 bereikt – en werd in februari en maart onder $ 5.000 verhandeld. Halverwege december 2018 had de topmunt een waarde van minder dan het $ 3300. Het huidige prijspeil vertegenwoordigt een winst van ongeveer 150% ten opzichte van de dieptepunten op de bear market.

Bitcoin’s 3-month chart, Feb. 20 — May 20 2019
Bitcoin’s 3-maandelijkse grafiek, 20 februari – 20 mei 2019 Bron: Coinmarketcap

In de analyse wordt de strateeg van JPMorgan door Bloomberg aangehaald met de opmerking dat:

“Het definiëren van een intrinsieke of reële waarde voor elke cryptocurrency is duidelijk een uitdaging. Inderdaad, de meningen variëren van sommige onderzoekers die beweren dat het geen fundamentele waarde heeft, anderen schatten de reële waarden ruim boven de huidige prijzen. “

Zoals eerder aangegeven heeft Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, lange tijd een sceptisch standpunt ingenomen ten aanzien van gedecentraliseerde cryptocurrencies zoals bitcoin. Terwijl hij de mega bank stuurt naar het lanceren van zijn eigen blockchain powered native settlement digital asset, JPM Coin.