Bitcoin hashrate groeit snel, ondanks langdurig dalende koersen

//Bitcoin hashrate groeit snel, ondanks langdurig dalende koersen

Bitcoin hashrate groeit snel, ondanks langdurig dalende koersen

Ondanks de deprimerende marktsituatie van de afgelopen maanden, was er één Bitcoin grafiek die dagelijks records wist te breken: de Bitcoin hashrate. De indrukwekkende groei in mining efficiëntie toont aan dat er altijd een rotsvast geloof heeft bestaan bij miners. Grote mining pools als die van Bitmain worden ook steeds vaker verdrongen door decentrale operaties, mede dankzij invoering van het Betterhash protocol. De Bitcoin hashrate groeide dit jaar met 155% in een periode van 53% prijsdaling.

Het is een duidelijk teken dat de mining community nog altijd een sterk geloof heeft in Bitcoin, maar vooral is het één van de verborgen positieve koerstrends: de sterke mining hashrate groei in de afgelopen maanden. Maar wat bedoelen we hier precies mee?

Wat is Bitcoin hashrate precies?

Nieuwe Bitcoins worden gemaakt door middel van een mining proces. Door computers ingewikkelde berekeningen te laten maken, wordt een block langzaamaan vrijgegeven. Is het jouw computer gelukt om een Bitcoin block berekening op te lossen, dan krijg je een beloning in de vorm van Bitcoin, voor één heel block is dit momenteel ongeveer 12,5 BTC.

Elke poging tot het oplossen van de Bitcoin block berekeningen wordt een hash genoemd. De hash rate is niets meer dan het aantal pogingen of berekeningen per seconde. Zoals in onderstaande grafiek te zien is, proberen steeds meer computers de calculaties uit te voeren. De hashrate is sterk aan het groeien, en blijft dit doen:

Bitcoin hashrate groei grafiek

Bitcoin mining groeit

De hash-getallen zijn inmiddels duizelingwekkend groot geworden. We zitten nu ongeveer op de 40Eh/s. Dan praten we over Exa-hashes per seconde. Eén Exa-hash staat gelijk aan (schrik niet) 1018 berekeningen per seconde. Indrukwekkend!

Ter vergelijking: in 2013 was de mining-kracht van het gehele Bitcoin mining netwerk nog rond de 80 Terahashes per seconde (80 Th/s), waarbij één Terahash 1012 berekeningen per seconde levert. Dezelfde kracht wordt nu moeiteloos geleverd door een klein dozijn aan ASIC-mining units.

Naarmate de prijs van BTC omhoog blijft gaan, blijft er een duidelijke financiële motivatie om rekenkracht aan het netwerk te spenderen. De kosten van mining zijn immers nog altijd onder de huidige prijs, al begint het inmiddels wat krap te worden. Dit maakt het extra opvallend dat méér hashpower wordt toegevoegd aan het netwerk. Eén verklaring hiervoor kan worden gezocht bij het aankomende halvening van de mining reward.

Bitcoin halvening in 2020

Zoals gezegd zijn blockrewards 12,5 BTC per individueel miningblock, maar dit zal niet altijd zo blijven. Er vindt eens in de zoveel tijd een Bitcoin halvening event plaats. Dit is het exacte moment dat de blockreward letterlijk door de helft wordt genomen.

De volgende halving staat gepland voor (zoals het er nu naar uit ziet) rond 25 mei 2020. Voor die tijd is het mogelijk om 12,5 BTC te verdienen per block, terwijl hierna slechts 6,25 BTC binnen te halen valt.

Dat is een pijnlijke aderlating, die veel miners voor willen zijn. Juist door nu extra hashrate toe te voegen, kan men nog van de huidige blockrewards gebruik maken.

Over het algemeen is het een positief teken dat miners nog altijd veel zien in de waarde van Bitcoin. Het geeft een extra geruststelling, die samen met het positieve marktsentiment van de laatste paar dagen laten zien dat een nieuwe Bitcoin bullrun niets meer dan een kwestie van tijd is.

Bron Bitcoinspot

By |2018-07-20T12:24:37+00:00juli 20th, 2018|Cryptocurrency nieuws|0 Comments

About the Author:

Cryptocurrency is sinds 2013 mijn passie. Tijdens het schrijven van mijn scriptie over complementair geld ontdekte ik Bitcoin. Het meest revolutionaire idee sinds het internet. Het doel van crypto-gids.nl is om het nieuws en eigen artikelen over cryptocurrencies te delen en mensen wegwijs te maken in deze wereld. Als u contact met mij wilt opnemen kan dit via LinkedIN (Kevin Koolmees) of Telegram (@Crypto_Kevin).

Geef een reactie