Toen hem werd gevraagd naar het potentieel van Bitcoin in een recent interview met Bloomberg, gaf Kenneth Rogoff, een econoom en lid van de Harvard faculteit, toe dat de cryptocurrency een toekomst heeft maar alleen als de toekomst “dystopisch” van aard is.
Wat als de dystopische toekomst er al is? Laten we beginnen met het definiëren van de term ‘dystopie’, zonder ons te willen bezighouden met taalinflatie.
Een dystopie is gewoon “een gemeenschap of samenleving die ongewenst of beangstigend is”. Je hoeft niet in je ergste nachtmerrie te leven om het moderne bestaan zowel ongewenst als beangstigend te vinden. In tegenstelling tot utopieën, die zowel idealistisch als onbereikbaar zijn, zijn dystopieën zowel brutaal als volledig haalbaar.
Bitcoin kopen met iDEAL zonder commissie? Dat kan bij Bitvavo!
Van Resident Evil tot RoboCop, echt dystopische samenlevingen zijn bruut en gewelddadig. Je hoeft echter niet te ontsnappen in de wereld van fictie om vluchtige samenlevingen te vinden. Nu het geweldpercentage gevaarlijke nieuwe hoogtepunten bereikt in grote steden als New York en Ontario, zijn gewelddadige daden schrikbarend vaak voor.
Zoals het magnum opus van Cormac McCarthy dacht, zijn dystopische samenlevingen ook verwikkeld in armoede. Aangezien 45% van de Amerikanen absoluut niets aan spaargeld heeft, is het veilig om te zeggen dat het dagelijkse bestaan een dystopie is voor een aanzienlijk deel van de Verenigde Staten. In het Verenigd Koninkrijk gaat het niet veel beter: 1 op de 10 mensen heeft geen toegang tot spaargeld. Als het op emoties aankomt, is wanhoop echt de smaak van de maand.
Voor miljoenen over de hele wereld, zonder toegang tot spaargeld, is de dreiging van dakloosheid nooit ver weg. Van Catalonië tot Caracas, die dreiging is echt een realiteit.
Ondertussen verdrinken regeringen over de hele wereld in een zee van schulden. Vorig jaar zagen we dat de wereldwijde schuld nieuwe historische hoogtepunten bereikte. Verwacht ook dit jaar nieuwe historische hoogtepunten.
Hoe blijven regeringen hun schulden financieren? Door geld te drukken natuurlijk. Ondertussen zijn de werkloosheidscijfers gevaarlijk hoog, blijven economieën krimpen en blijven de zelfmoordcijfers stijgen. Gordon Brown denkt dat het VK op het punt staat een mislukte staat te worden.
Dystopisch genoeg voor u, professor Rogoff?
In zijn boek uit 2004, In Praise of Empires, schreef Deepak Lal:
“Emperiums hebben gedurende de hele menselijkheid op natuurlijke manier bestaan. De meeste mensen hebben in Emperuims geleefd. Emperuims en het daarmee samenhangende globaliseringsproces hebben gezorgd voor de orde die nodig is om het sociale en economische leven te laten bloeien. Door voorheen autarkische staten te koppelen aan een gemeenschappelijke economische ruimte, hebben emperiums de wederzijdse winst uit de handel bevorderd die door Adam Smith werd aangenomen. Daarom hebben emperuims, ondanks hun huidige slechte naam, vrede en welvaart bevorderd. “
Bij het onderzoeken van het Amerikaanse systeem moet men zich afvragen: welvaart voor wie?
In The Sleeper Awakes, een van de grootste dystopische romans van de 19e eeuw, schilderde H. G. Wells de heersende klasse af als decadent in het extreme, oppervlakkige, ongevoelig en zonder enige wrok. Meer dan 120 jaar later, in het tijdperk van het bedrijfssocialisme en de principes van Cantillion, is er weinig veranderd.
Noam Chomsky schreef ooit: “Voor de machtigen zijn misdaden die anderen begaan.” In Californië is het bijvoorbeeld prima als de gouverneur de lockdown voorschriften negeert. Als iemand in een minder machtige positie zich echter op een vergelijkbare manier gedraagt, verliest hij uiteindelijk zijn vermogen om in zijn levensonderhoud te voorzien.
Estland heeft ons geleerd dat de beste regeringen degene zijn die het minst regeren. Bij dystopieën hebben regeringen echter een ondeugdelijke greep op de samenleving. Taal wordt bewapend, nieuwspiek heerst en termen als ‘stakeholderkapitalisme’ betekenen eigenlijk economisch fascisme.
Technologische controle is een ander thema van dystopieën, waarbij de heersers van de samenleving de massa controleren op zowel de meest impliciete als expliciete manier. Het panopticon van Bentham is wereldwijd. Privacy is niet langer een optie.
Zoals Julian Assange en Edward Snowden de wereld hebben laten zien, wordt je als een gevaarlijke acteur beschouwd als je dit feit blootlegt. Dit is het tijdperk van het afluisteren van telefoons en het willekeurig delen van gegevens, een dystopisch tijdperk geregeerd door mannen genaamd Dorsey en Zuckerberg.
Moeten we ons zorgen maken? Aangezien Facebook zogenaamd de privéberichten van gebruikers naar de FBI stuurt, denk ik van wel. Van 1984 tot Black Mirror staan dystopische aanbiedingen bekend om de duisternis, zowel thematisch als visueel. Sinds de afschaffing van de gouden standaard zo’n 50 jaar geleden, hebben de schaduwen van inflatie, op zogenoemde vertrouwen berustende nalatigheid en technocratisch bestuur het licht op de democratie gedimd.
Als Bitcoin een technologie is die alleen in dystopische tijden levensvatbaar is, beste lezers, dan is die tijd nu.
Crypto valuta aan- en verkopen kan heel lucratief zijn. De koersschommelingen (volatiliteit) van de cryptocurrency markt zorgt ervoor dat in korte tijd goede rendementen kunnen worden behaald. Lees hier meer over automatisch handelen met trading software (bot).
Meer Bitcoin nieuws.