De stijging van Bitcoin van meer dan 23% afgelopen dinsdag tot boven 5.000 dollar zorgt ervoor dat traders perplex staan.

Sommigen speculeerden dat de rally werd aangewakkerd door een verhaal van April Fools Day, waarbij ten onrechte werd gezegd dat Amerikaanse toezichthouders Bitcoin exchange traded funds (ETF) hadden goedgekeurd.

“Je kunt dit soort dingen niet verzinnen”, zei een markt participant.

Een theorie die naar voren is gekomen, speculeert dat de sprong werd aangewakkerd door een verhaal van April Fools ‘Day op de website Finance Magnates die ten onrechte zei dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) Bitcoin exchange traded funds (ETF) goedkeurde na een’ noodvergadering ‘.

“De Securities and Exchange Commission van de Verenigde Staten heeft besloten om niet één, maar twee aanvragen goed te keuren voor op Bitcoin gebaseerde exchange traded funds (ETF’s),” aldus de site. “Begin volgende maand zullen Bitcoin ETF’s worden gelanceerd door Bitwise Asset Management en investeringsbeheer vennootschap VanEck.”

Het is onduidelijk of de gag de schuldige was, vooral omdat deze de dag voor de piek werd gepubliceerd. Vanaf dinsdag bevatte het artikel de zin ‘April Fool’s’ tussen haakjes in de kop.

Er waren $ 415 miljoen aan shortposities waar de markt graag tegen gokte, zei George McDonaugh, de CEO en mede-oprichter van KR1, een Londense cryptocurrency en blockchain investeringsmaatschappij.

“Er zijn altijd een groot aantal mogelijke redenen waarom Bitcoin een sterke prijsstijging heeft gekend”, zei McDonaugh in een e-mail.

“Er zijn ook geruchten geweest over het kopen van bots die op de loer liggen nadat een of ander nepnieuws over een ETF-groen licht van de SEC werd vrijgegeven als onderdeel van een grap van April Fools. Je kunt dit soort dingen letterlijk niet verzinnen. ‘

“Ik zou naar de eerste uitleg wenden dan naar de tweede,” zei hij.

Een andere analist zei dat de verhuizing hoogstwaarschijnlijk werd veroorzaakt door technicals. “De prijs ging van de ene op de andere dag naar het positieve niveau van $ 4.200, een kritiek niveau waar de markt al een tijdje naar op zoek was”, zegt Mati Greenspan, een senior marktanalist bij eToro. “Op dit moment veroorzaakte stop losses een kettingreactie en steeg de prijs.”

Voor de rally had Bitcoin een rustig jaar achter de rug en zweefde tussen $ 3.400 en $ 4.000.

Het is niet te vergelijken met 2017, toen cryptomania investeerders in overnam. Bitcoin begon dat jaar met een waarde van minder dan $ 1.000 per munt voordat het met meer dan 2.000% steeg tot $ 19.511. Bitcoin kelderde in 2018 met 70% en bereikte in december een dieptepunt van $ 3.136.