De vraag naar Bitcoin stijgt nog steeds enorm in Afrika, ongeacht de bredere economische crisis, volgens peer-to-peer-uitwisselingsgegevens van onder ander Paxful en LocalBitcoins. Via deze kanalen kopen mensen vaak rechtstreeks Bitcoin van elkaar.
Er is echter niet één enkel “Afrikaans” crypto verhaal, aangezien gebruikers in rechtsgebieden over het hele continent de technologie gebruiken voor sterk verschillende omstandigheden.
Vanaf vrijdag biedt Amazon Prime de documentaire ‘Banking on Africa: The Bitcoin Revolution’ aan, gemaakt door de Zuid-Afrikaanse filmmaker Tamarin Gerriety met sponsoring van de crypto exchange Luno. Het bevat prominenten uit de industrie zoals SatoshiCentre oprichter Alakanani Itireleng in Botswana en de Zuid-Afrikaanse Monero ontwikkelaar Riccardo Spagni. De film laat zien hoe enorm hun leven verschilt, van een Botswaanse geitenboerderij tot Spagni’s stadsdak en drone.
Tot dusver lijkt het erop dat Nigeria, Zuid-Afrika, Kenia en Ghana de thuisbasis zijn van de snelst groeiende gemeenschappen van bitcoin gebruikers op het continent.
In een rapport van januari 2020 van het marktonderzoeksbureau DataReportal werd geschat dat 11% van de Nigerianen en 13% van de Zuid-Afrikaanse internetgebruikers onder de 64 jaar internettoegang hebben in hun eigen cryptocurrency, vergeleken met het wereldwijde gemiddelde van 7%.
Zo’n bitcoiner, de Nigeriaanse ondernemer Keith Mali, kocht zijn eerste bitcoin in 2016, stopte met studeren in 2018 en geeft sindsdien lezingen op scholen in de hele regio over bitcoin. Hij is nu ook de oprichter van de sociale media-startup Swirge.
“Crypto’s hebben een grotere kans op groei [in Nigeria] in vergelijking met het Westen … vooral voor grensoverschrijdende overmakingen”, zei Mali. “We hebben zojuist onze openbare bèta gelanceerd tijdens deze pandemie en we zijn gegroeid tot meer dan 20.000 gebruikers, zonder aanvankelijke muntaanbieding.”
‘Mensen zoeken naar manieren om hun inkomen te diversifiëren’, voegde hij eraan toe.
Een Nigeriaanse BuyCoins gebruiker genaamd Nnanna Ijezie zei dat hij en veel van zijn vrienden meerdere accounts gebruiken, waaronder Luno, Coinbase en BuyCoins, om een deel van hun salaris om te zetten in bitcoin voor besparingen. Nigerianen die reizen of familie in het buitenland hebben, gebruiken ook bitcoin voor het overmaken van geld, zei hij. Exchanges worden voornamelijk gebruikt om te kopen, terwijl sociale mediagroepen voor handelaren worden gebruikt voor liquidatie.
“Iedereen in Nigeria heeft de afgelopen vijf jaar minstens twee keer een devaluatie meegemaakt … dus de volatiliteit van [bitcoin] is een afweging die mensen bereid zijn te maken”, zei Ijezie. “Maar de meeste handel vindt offline plaats. … In Nigeria is de markt ook gebonden aan de kracht van de diaspora-bevolking. ”
BuyCoins, Binance en Luno zien allemaal lucratieve tractie in Nigeria. Deze week publiceerde Luno’s onderzoeksdochter Arcane Research een rapport als aanvulling op de film ‘Banking on Africa’. Volgens het rapport zijn de 4 miljoen gebruikers van Luno, voornamelijk in Zuid-Afrika maar ook met veel Nigerianen, geïnspireerd door inflatieproblemen, politieke instabiliteit en beperkte toegang tot betaalbare financiële diensten. Ze handelen elke dag voor $ 4,5 miljoen aan cryptocurrency.
Gegevens van zowel Arcane Research als peer-to-peer-uitwisselingen geven aan dat de tractie in Ghana en Kenia ook enorm toeneemt.
Kenia
Ondernemende bitcoin onderwijzer Michael Kimani in Kenia zegt dat hij een klas van 25 mensen heeft gedurende vijf weken a 2,5 uur die elk $ 200 betalen. Het is zijn derde groep sinds afgelopen november.
“De klassen zijn meestal even representatief, ongeveer de helft zijn vrouwen”, zei Kimani, over zijn onderwijsproject Crypto Baraza. “Wat hun interesse wekt, is het feit dat onze economie kapot zou kunnen gaan. De studenten die naar mijn klas komen, willen ontsnappen aan de economie, ze zoeken naar alternatieven. Dat is Bitcoin. ‘
Zoals zoveel Afrikaanse bitcoiners, is Kimani een freelancer die verschillende banen combineert. Naast onderzoek en technische diensten runt hij de Blockchain Association of Kenya, een denktank zonder winstoogmerk vergelijkbaar met het Coin Center in Washington, D.C. Hij gebruikt liever vrij verkrijgbare groepen op WhatsApp in plaats van exchanges zoals Luno.
“De groepen waar ik lid van ben, zijn elk ongeveer 120 of 150 mensen. Ik werd er pas onlangs voor betaald [bitcoin]. Ik heb er nooit iets voor betaald ”, zei Kimani en beschreef hoe hij bitcoin gebruikt.
Hij voegde eraan toe dat zijn studenten zich over het algemeen niet aangetrokken voelen tot bitcoin om filosofische redenen, noch wegens afkeer van centrale banken. Ze voelen zich echt aangetrokken tot Bitcoin om de reden het te willen gebruiken!
“Veel van de studenten in mijn klas zullen je vertellen dat hun eerste ervaring met crypto een oplichterij of een bitcoin mining scheme was,” zei Kimani. “Ik heb dergelijke zaken al in 2014 gezien. Kenia, Nigeria, Ghana, we hebben de zwendel cycli doorlopen en kwamen met hogere volumes naar buiten.”