Amsterdammer (24) verdacht van miljoenenzwendel cryptovaluta

//Amsterdammer (24) verdacht van miljoenenzwendel cryptovaluta

Amsterdammer (24) verdacht van miljoenenzwendel cryptovaluta

De 24-jarige Amsterdammer werd donderdag aangehouden op verdenking van oplichting en witwassen. Ook een 25-jarige vriend die op dat moment in de auto van de hoofdverdachte reed is opgepakt. In de auto lag een bedrag van 17.000 euro aan contanten.

Bij huiszoekingen in een woning en een gehuurde villa in Amsterdam troffen agenten van de fiscale opsporingsdienst administratie, 87.000 euro contant geld en luxe goederen aan. Die zijn in beslag genomen.

Vijf miljoen
Uit het FIOD-onderzoek blijkt dat de verdachte online aanbiedt te investeren in het daytraden in cryptocurrencies. Daytraden is een zeer risicovolle manier op geld te verdienen aan de fluctuaties van koersen.

De FIOD vermoedt dat de man zeker 5 miljoen euro van investeerders ontving, waarvan hij slechts een half miljoen daadwerkelijk in cryptocurrencies belegde. Van de rest bekostigde de man volgens de opsporingsdiensten een luxeleven.

De verdachte Amsterdammers zou het geld van investeerders, nadat hij het had ontvangen, vrijwel direct hebben opgenomen bij pinautomaten. Ook zou hij ruim 700.000 euro naar buitenlandse bankrekeningen hebben gesluisd en 70.000 euro naar rekeningen van zijn vriendin (25). Zij wordt verdacht van witwassen.

Verdachte transacties
Het onderzoek startte na meldingen van banken bij de Financial Intelligence Unit (FIU) over verdachte transacties in de periode van eind 2017 tot en met medio 2018. Bij de FIU moeten deelnemers aan het betalingsverkeer, zoals banken en notarissen, verdachte transacties melden.

Deze week nog waarschuwde de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) opnieuw dat investeringen in cryptovaluta risicovol zijn, ook vanwege de hoge fraudegevoeligheid. In het rapport van de AFM bleek dat een meerderheid van de beleggers in cryptocurrency relatief jong en onervaren is: zeker zestig procent belegde niet eerder in bijvoorbeeld aandelen of obligaties.

Een ruime meerderheid van de beleggers (70 procent) investeert overigens minder dan duizend euro. Slechts 2 procent legt geleend geld in.

Bron Het Parool

By |2018-07-28T11:41:46+00:00juli 28th, 2018|Cryptocurrency nieuws|0 Comments

About the Author:

Cryptocurrency is sinds 2013 mijn passie. Tijdens het schrijven van mijn scriptie over complementair geld ontdekte ik Bitcoin. Het meest revolutionaire idee sinds het internet. Het doel van crypto-gids.nl is om het nieuws en eigen artikelen over cryptocurrencies te delen en mensen wegwijs te maken in deze wereld. Als u contact met mij wilt opnemen kan dit via LinkedIN (Kevin Koolmees) of Telegram (@Crypto_Kevin).

Geef een reactie