De Amerikaanse burger Joseph Kim uit Phoenix, Arizona, heeft een boete gekregen van $ 1,1 miljoen en is veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf wegens het verduisteren van Bitcoin (BTC) en Litecoin (LTC) van verschillende mensen. De Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) meldt dit vrijdag 9 november.

De CFTC ontdekte dat Kim zijn werkgever een in Chicago gevestigd eigen handelskantoor bestal. In 2017 stal hijongeveer $ 601.000 aan BTC en LTC door het over te dragen naar zijn eigen rekeningen. Toen hij werd gevraagd over het missen van cryptocurrencies, beweerde Kim ten onrechte dat beveiligingsproblemen het overzetten van digitale valuta’s naar verschillende accounts bewerkstelligde. Kort daarna werd de verduistering ontdekt en Kim werd ontslagen.

Kim zou vervolgens particuliere investeerders hebben bedrogen om geld aan zijn werkgever te retourneren. Volgens de CFTC lokte hij voor 545 duizend dollar cryptocurrencies van vijf beleggers, waarbij hij ten onrechte beweerde dat hij het bedrijf vrijwillig had verlaten om zijn eigen handelsbedrijf op te richten. Kim verloor later alle fondsen van de beleggers na een risicovolle weddenschap.

Gezien de omstandigheden van de zaak heeft de CFTC Kim de opdracht gegeven om $ 1,1 miljoen terug te betalen aan zijn bedrijf en klanten. Bovendien heeft de commissie hem een ​​permanent handels- en wervingsverbod opgelegd.

In een afzonderlijke strafzaak van de Amerikaanse procureur voor het Northern District van Illinois, pleitte Kim schuldig aan het bedriegen van zijn werkgever en het verduisteren van fondsen van particuliere beleggers, en ontving hij een straf van 15 maanden.

De CFTC-directeur van Enforcement, James McDonald, zegt dat de commissie zal blijven samenwerken met het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) en de FBI om cryptogerelateerde misdaden te voorkomen.

Eerder deze maand rekende de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) Zachary Coburn, de grondlegger van het crypto-token-handelsplatform EtherDelta, aan met een niet-geregistreerde effectenbeurs. Hij stemde ermee in om tot $ 400.000 aan boetes te betalen voor een operationele periode van 18 maanden.