Deep dive

Afgelopen woensdag precies 10 jaar nadat alles begon met de publicatie van het Bitcoin Whitepaper werd de Dutch Chain Regulatory Deep Dive georganiseerd in de Nederlandsche Bank. Het organiseren van evenementen in samenwerking met de centrale bank is iets wat in de crypto wereld nog niet vaak voorkomt. Het doel van het evenement was het creëren van een dialoog tussen wetgevers en crypto/blockchain ondernemers in de hoop de toekomstige wetgeving te verbeteren.

Tijdens het evenementen werden er presentaties gegeven door: Ernestine Meijer (Head of Expert Center on Integrity Strategy, Dutch Central Bank) Scott Nelson (CEO, Sweetbridge), Cassius Kiani (Founder,Atlas Neue) en werd er een interview gehouden met Martijn Wismeijer (Marketing Manager, GENERAL BYTES). Het publiek (ongeveer 200 personen) bestond voor een groot deel uit blockchain & crypto professionals, mensen van de overheid en centrale bank medewerkers.

Hieronder mijn opsomming van de 6 belangrijkste takeaways van de Dutchchain Regulatory Deep Dive.

  1. De Nederlandsche Bank is geïnteresseerd in alle technologieën die betalingen efficiënter kunnen maken en dus ook in blockchain en cryptocurrency. Echter zijn ze naast efficiëntie ook opzoek naar robuustheid en veiligheid en moet het betaalmiddel beschikbaar zijn voor zoveel mogelijk mensen. Vooral de robuustheid en gebruik gemak moet nog veel verbeteren en hier zouden developers dan ook op moeten focussen.
  2. Nederland is duidelijk een voorloper in de blockchain & cryptocurrency industrie, zo is het organiseren van een dialoog tussen de centrale bank, overheidspersoneel en blockchain & crypto professionals een unicum de industrie. De Centrale bank toonde interesse in de mening van de professionals om zo betere regulaties te kunnen bepalen die naast het beschermen van de consument de innovatie niet te veel hindert. Opvallend was dit iedereen die aanwezig was (dus ook de werknemers van de overheid) erg bekent waren met de crypto termen en de blockchain technologie. Ze hebben duidelijk hun huiswerk gedaan!
  3. In januari 2020 zullen er een hele hoop nieuwe regulaties komen wanneer er nieuwe Nederland wetten worden ingevoerd die voldoen aan de Europese AMLD5 wetten. AMLD5 (Anti Money Laundring Directive 5) heeft als hoofddoel het tegengaan van internationaal witwassen van criminele partijen zal ook gelden voor een aantal niet financiële instellingen. Onder andere exchanges en wallet providers zullen aan deze AMLD5 regulaties moeten voldoen. Deze bedrijven zullen onder andere een risk analyse moeten uitvoeren, en op basis hiervan de benodigde Know Your Costumer handelingen ondernemen. Ook moeten onbetrouwbare transacties bij de FIU gemeld worden.
  4. Een interessante quote van de CEO van Sweetbridge: “The part of Blockchain that is truly new is that the commons can replace the firm.” Hij benadrukt dat Blockchain meer is dan een database en dat het indien goed gebruikt de manier van samenwerken en waarde creatie kan verbeteren.
  5. ICO’s zijn een goede manier van crowdfunding maar er komt ook erg veel slechts bij kijken. Zo word er veel geld aangeboden door mensen die hier de herkomst niet van kunnen laten zien, krijgen private investors bonussen van soms wel 400% en word een groot deel van het volume gefabriceerd door exchanges en whales. Als ICO moet je heel sterk in je schoenen staan om op een ethische manier een ICO te doen.
  6. Wetgevers focussen op dit moment te veel op cryptocurrency in plaats van Blockchain. Blockchain is niet per se nieuw geld, maar vooral nieuwe technologie. Maar als we het blijven behandelen als het nieuwe geld zou het dit uiteindelijk wel kunnen worden. Wetgevers zouden nu moeten omdraaien en deze nieuwe technologie positief en open moeten benaderen.

Deep dive

Het evenement benadrukte weer eens dat Nederland een van de meest innovatie landen is en heeft bij mij zeker een positief gevoel achter gelaten. Mijn complimenten naar de organisatie van Dutchchain. HD beelden van de presentaties vind je hier.

P.S. Komende donderdag (7 November) wordt alweer de 13de editie van Blockchain Talks, de maandelijkse community-driven blockchain & crypto conferentie in Amsterdam gehouden. 
Deze maand met 4 keynote speakers waaronder Wouter Kampmann, Head of Engineering at MakerDAO en een ICO Shark Tank. Meer informatie en kaartjes vind je hier.