El Salvador schrijft geschiedenis als het eerste land ter wereld waar 50% van de bevolking een bitcoin-portemonnee heeft.

“3 miljoen Salvadoranen gebruiken al de Chivo wallet,” zei Nayib Bukele, de president van El Salvador, op zondag.

Dat is op een bevolking van 6,4 miljoen, waarvan ongeveer 800.000 kinderen onder de tien jaar, waardoor het meer dan de helft van alle volwassenen is die nu bitcoin bezit.

Ze gebruiken het ook daadwerkelijk. Grote winkels, waaronder supermarkten, accepteren de crypto als betaalmiddel. Bloomberg meldt ter plekke dat in het centrum van San Salvador eigenaar Santos Enrique Hernandez van een elektronicawinkel zegt dat hij wel 10 klanten per dag in Bitcoin ziet betalen voor de koptelefoons, opladers en telefoon hoesjes die hij verkoopt.

Transacties zijn praktisch gratis en gebeuren vrijwel onmiddellijk. Een van de toepassingen hier is geld naar huis sturen, iets dat goed is voor 20% van het BBP van El Salvador.

Apps als Chivo en Strike maken het omtwisselen van dollars naar bitcoin en vice versa nu vrijwel direct mogelijk.

Strike is een portemonnee met winstoogmerk, maar Chivo wordt gesubsidieerd door de overheid, dus er zijn geen kosten. Er zijn geen omrekeningskosten, er is geen spread, althans voor zover zij kunnen.

De regering hoopt dat ze deze kosten kunnen dekken door crypto holdings na de aankoop van 700 bitcoin ter waarde van bijna 40 miljoen dollar.

Dat terwijl de prijs van bitcoin daalde tot $40.000, waarbij bitcoin een nieuw hoogtepunt maakte sinds El Salvador het tot wettig betaalmiddel uitriep en momenteel op ongeveer $55.000 handelt.

De weddenschap heeft zich dus voorlopig uitbetaald, waardoor het land misschien wel $500 miljoen per jaar kan besparen aan bankkosten, een aanzienlijk bedrag van hun $25 miljard BBP.

Dat kan een versterkend effect hebben wanneer het geld in de economie wordt geïnvesteerd, wat zich mogelijk in groei vertaalt.

De snelle invoering heeft ook een bredere monetaire digitalisering in de hand gewerkt: slechts 30% heeft een bankrekening, terwijl nu 50% een effectieve bankrekening heeft, zowel in dollars als in bitcoin.

Dat kan efficiënter werken, ook als het gaat om belastingen die in ontwikkelingslanden nauwelijks worden geïnd omdat er meestal in contanten wordt gehandeld, waardoor de overheid niet over de nodige middelen beschikt om te investeren in wegen en scholen.

Er zijn echter ook risico’s. Bitcoin heeft de neiging cycli van stieren en beren te vertonen. Die laatste kan op korte termijn verwoestend zijn, en op landenniveau kan het gevaarlijk zijn.

De regering daar moet het publiek dus op een neutrale manier voorlichten. Bukele schept publiekelijk begrijpelijkerwijs soms wat op over dat de investering zich heeft terugbetaald enzovoort, maar bitcoin-aanhangers hebben al lang de mantra van investeer alleen wat je je kunt veroorloven te verliezen. Aap er niet in, doe eerst je onderzoek.

Bitvavo

Het publiek daar moet worden verteld dat crypto zeer riskant en zeer volatiel is en dat je je investering kunt verliezen. Op korte of middellange termijn kun je zelfs 80% verliezen en misschien herstelt het zich nooit meer.

In deze ruimte zijn we gewend aan over het algemeen goed opgeleide middenklasse of hogere middenklasse, meestal jonge mannen van tussen de 20 en 40 jaar die zich wat risico kunnen veroorloven. Maar op nationaal niveau moet je denken aan oma of de arme man die onze wegen onderhoudt.

Zij moeten zich meer richten op bitcoin als doorgeefluik voor dollarbewegingen, en als ze de munt willen aanhouden, moeten ze dat beperken tot ongeveer 10% van hun spaargeld, omdat anders een manie op nationaal niveau wel eens heel pijnlijk zou kunnen zijn wanneer de andere helft van de cyclus begint.

Mensen zijn echter over het algemeen slim en de meeste van deze inschrijvingen zijn waarschijnlijk bedoeld om die gratis 30 dollar in bitcoin te krijgen. Dat op zich zou hen moeten leren dat het goed kan dalen en stijgen en daarom een beetje anders is dan de dollar.

Zolang die les wordt geleerd en zaken als risicobeheer, geen gokken voor oma’s enzovoort, dan zien we in actie wat we in 2014 voorspelden. Dat een of ander land zal proberen een sprong voorwaarts te maken, iets wat voordelen zou moeten hebben, maar wat het precies betekent, valt nu nog te bezien.

Cryptocurrency traden kan heel lucratief zijn. Lees meer over traden in de crypto trading gids of ga direct naar de website van Satoshi Trading Bot voor automatisch handelen met een crypto trader.

Word lid van de Bitcoin/Cryptocurrency Facebook groep om geen enkel nieuwsbericht te missen en lees hier meer Crypto nieuws.