Ether presteerde de afgelopen weken beter dan Bitcoin naarmate het momentum van Ethereum sterker werd. De prijs van Ether (ETH), de native cryptocurrency van het Ethereum blockchain-netwerk, stijgt sinds het begin van het nieuwe jaar. Bovendien presteerde het beter dan Bitcoin (BTC) sinds 1 januari, met een winst van ongeveer 81% vergeleken met 26% van Bitcoin in hun respectievelijke USD-paren sinds het begin van het jaar.

Er zijn drie belangrijke redenen waarom ETH de afgelopen dagen beter is dan BTC. De factoren zijn de versnellende groei van Ethereum, het verbeterende sentiment rond DeFi en de huidige periode van relatief lage volatiliteit van BTC.

Ethereum kopen met iDEAL zonder commissie? Dat kan bij Bitvavo!

ETH / BTC 1-daagse prijsgrafiek (Binance). Bron: TradingView.com

Ethereum kent een snelle groei, aangewakkerd door DeFi-sentiment

DeFi-tokens zijn de laatste tijd snel gestegen, geleid door majors zoals Aave en SushiSwap. De rally van DeFi-tokens wordt gedeeltelijk gevoed door de snelgroeiende Total Value Locked (TVL) van de DeFi-markt, die een schatting maakt van de hoeveelheid kapitaal die wordt ingezet voor DeFi-protocollen.

Met meer dan $ 24 miljard zit er meer kapitaal vast in DeFi-protocollen dan ooit tevoren, wat duidt op een enorme vraag. Dit is cruciaal voor het momentum van Ethereum – en bijgevolg zijn Ether-token – omdat steeds meer apps en tokens afhankelijk zijn van zijn netwerk.

Het stijgende aantal gebruikers wordt aangetoond door de enorme stijging van de Ethereum-gasvergoedingen. Hoewel hoge transactiekosten niet ideaal zijn, zei Jacob Franek, een partner bij DeFi Alliance, dat dit een positieve factor is omdat het de bereidheid van gebruikers toont om te betalen, wat duidt op een oprechte vraag. Hij zei:

‘Cumulatieve vergoedingen, ja. Het is de meest directe maatstaf voor de totale bereidheid om te betalen (d.w.z. de vraag) voor blokruimte. Ethereum heeft nu de meest waardevolle blokruimte in crypto. Zou het beter zijn als de individuele tx-vergoedingen lager waren? Ja. Dat komt met L2 en andere schaalinspanningen. “

Ethereum dagelijkse transacties grafiek. Bron: Etherscan.io

Andere blockchainprotocollen van laag één groeien met aanzienlijke verwachtingen om te concurreren met Ethereum, zoals Polkadot en Cosmos.

In de nabije toekomst maken het netwerkeffect van Ethereum en de gecombineerde waarde van DeFi-protocollen op Ethereum het echter minder waarschijnlijk dat de dominantie van Ethereum in de DeFi-sector op korte termijn op de proef wordt gesteld.

BTC consolideert met een lage volatiliteit

De afgelopen dagen is Bitcoin grotendeels aan het consolideren met een lage volatiliteit, waardoor veel altcoins hun achterstand hebben kunnen inhalen. Dit heeft ertoe geleid dat de vraag naar altcoins met een lager volume en een lagere liquiditeit is toegenomen.

De prijsstijging van Ether valt samen met wat handelaren omschrijven als “altseason”, een periode waarin veel altcoins zich achter elkaar verzamelen, vooral wanneer Bitcoin kleine prijsbewegingen ziet.

Dit altseason – historisch gezien in de eerste maanden van het jaar – doet zich voor wanneer Bitcoin varieert en beleggers op zoek zijn naar risicovolle investeringen. Altcoins zien meestal grotere prijsbewegingen omdat hun lage liquiditeit hen kwetsbaar maakt voor extreme volatiliteit in korte periodes.

Voor detailhandelaren en derivaten handelaren maakt de hoge volatiliteit van de altcoin markt kleinere cryptocurrencies aantrekkelijker, althans op korte termijn, om over Bitcoin te handelen.

Ondertussen blijft BTC / USD in een onzekere positie, waarbij sommige traders waarschuwen dat Bitcoin uit zijn range kan breken in plaats van door te gaan naar hogere hoogtepunten. Als dit gebeurt, zullen altcoins waarschijnlijk grotere verliezen zien in vergelijking met BTC. Jonny Moe, een handelaar in cryptocurrency, zei:

“Elke keer als ik mezelf begin te overtuigen om bullish te leunen, hoe langer ik naar deze chart staar, hoe meer ik weer bearish begin te worden. Ik heb gewoon echt het gevoel dat dit stuk gaat en we de wekelijkse rode kleur sluiten, en dat kan ik nog niet van me afschudden. “

Meer crypto nieuws.