Een aanzienlijk spotvolume, een gunstige futures premie en top traders die de dip kopen, zijn allemaal signalen dat de Ethereum prijs gaat voorzetten.

Na een daling van 27% gedurende drie dagen, bereikte de Ether (ETH) prijs op 22 januari eindelijk een dieptepunt van $ 1.040. Door de scherpe correctie werd voor $ 600 miljard aan futures contracten geliquideerd, maar interessant genoeg kaatste de Ether prijs terug naar een nieuw record, zelfs nu de Bitcoin prijs in een lichte neerwaartse trend blijft handelen.

Ether kopen met iDEAL zonder commissie? Dat kan bij Bitvavo!

Volgens bronnen zijn de toenemende vastgezette Ethers en de transactievolumes van de gedecentraliseerde financiële (DeFi) sector de oorzaak van de indrukwekkende stijging van Ether.

ETH/USD 4 uur chart. Bron: Tradingview

Om te bepalen of de recente pomp een potentiële lokale top weerspiegelt kunnen we de on chain stromen en afgeleide gegevens nader bekijken.

Opnames van exchanges wijzen op whale accumulatie

Toenemende withdrawals van exchanges kunnen worden veroorzaakt door meerdere factoren, waaronder staking, yield farming en kopers die munten naar cold storage sturen. Gewoonlijk duidt een gestage stroom van nettostortingen op de bereidheid om op korte termijn te verkopen. Aan de andere kant houden opnames over het algemeen verband met perioden van accumulatie van whales.

ETH gehouden in trading wallets. Bron: Cryptoquant.com

Zoals de bovenstaande grafiek laat zien, bereikten gecentraliseerde beurzen op 23 januari onlangs hun laagste Ether reserveniveau sinds november 2018.

Hoewel er enige discussie is of een deel van deze Ether exodus een interne overdracht tussen Bitfinex cold wallets is, is er de afgelopen maand een duidelijke netto opnametrend geweest. Ondanks deze ‘geruchten’ wijzen de gegevens op accumulatie.

Deze gegevens vallen ook samen met het feit dat de totale waarde vergrendeld (TVL) van DeFi een recordhoogte van $ 26 miljard bereikt en geeft aan dat beleggers ervoor kozen om te profiteren van de lucratieve rendementsmogelijkheden die buiten de gecentraliseerde beurzen bestaan.

Futures waren overbought

Door de kostenkloof tussen futures en de reguliere spotmarkt te meten, kan een handelaar het niveau van optimisme op de markt meten.

De 3-maands futures worden doorgaans verhandeld met een premie (basis) van 6% tot 20% op jaarbasis ten opzichte van reguliere spotbeurzen. Elke keer dat deze indicator vervaagt of negatief wordt, is dit een alarmerende rode vlag. Deze situatie staat bekend als backwardation en geeft aan dat de markt bearish wordt.

Aan de andere kant duidt een duurzame basis van meer dan 20% op een buitensporige hefboomwerking van kopers, waardoor het potentieel voor massale liquidaties en eventuele marktcrashes ontstaat.

Maart 2021 ETH-futurespremie. Bron: NYDIG Digital Assets-gegevens

De bovenstaande grafiek laat zien dat de premie op 19 januari een piek bereikte van 6,5%, wat overeenkomt met een percentage van 38% op jaarbasis. Dit niveau wordt als extreem overbought beschouwd, omdat handelaren vóór het verstrijken een nog hogere prijsstijging nodig hebben om ervan te profiteren.

Overgekochte derivatenniveaus moeten als een gele vlag worden beschouwd, hoewel het normaal is om ze gedurende korte perioden aan te houden. Traders kunnen tijdens de rally tijdelijk hun normale hefboomwerking overschrijden en later de onderliggende waarde (Ether) kopen om het risico aan te passen.

Op de een of andere manier heeft de markt zich aangepast tijdens de prijscrash van Ether, en de futures premie staat momenteel op een gezond niveau van 4,5%, of 28% op jaarbasis.

Het spotvolume blijft sterk en traders kochten de dip

Naast het volgen van futures-contracten, volgen winstgevende handelaren ook het volume op de spotmarkt. Doorgaans duiden lage volumes op een gebrek aan vertrouwen. Daarom moeten aanzienlijke prijsstijgingen gepaard gaan met robuuste handelsactiviteiten.

ETH geaggregeerde spot ruilt volumes. Bron: Coinalyze.net

In de afgelopen week had Ether gemiddeld $ 6,1 miljard aan dagvolume, en hoewel dit cijfer ver verwijderd is van het hoogste punt ooit van $ 12,3 miljard op 11 januari, is het nog steeds 240% hoger dan in december. Daarom is de activiteit die het recente record van $ 1.477 ondersteunt een positieve indicator.

Door de exchange verstrekte gegevens benadrukken de netto long-to-short-positionering van handelaren. Door de positie van elke klant ter plaatse, eeuwigdurende contracten en termijncontracten te analyseren, kan men een duidelijker beeld krijgen of professionele handelaren bullish of bearish zijn.

Met dit gezegd, zijn er af en toe discrepanties in de methodologieën tussen verschillende uitwisselingen, dus kijkers moeten veranderingen volgen in plaats van absolute cijfers.

Index tophandelaren uit ETH long naar short ratio. Bron: Bybt.com

De top traders index bij Binance en Huobi hebben de afgelopen dagen ongeveer dezelfde Ether positie ingenomen. Huobi’s gemiddelde over de afgelopen 30 dagen was gemiddeld een 0,83 long-to-short-ratio, terwijl bij Binance traders een gemiddelde van 0,94 hadden. De huidige waarde op 0,85 duidt op een licht negatief sentiment.

OKEx onderscheidt zich doordat de long-to-short-ratio van de toptraders piekte op 2,0, waarbij de long-ratio sterk de voorkeur had in de vroege uren van 22 januari, maar deze daalde tot 24 januari en kwam uiteindelijk uit op 1,05. De sterke netto-verkooptrend werd vandaag omgedraaid toen traders de dip kochten en de indicator omkeerde naar 1,17 ten gunste van longs.

Men moet in gedachten houden dat arbitragedesks en marktmakers een groot deel van de statistieken van de beste handelaren van de beurzen omvatten. De ongebruikelijk hoge futures premie zou die klanten ertoe aanzetten om shortposities in futures contracten te creëren en tegelijkertijd Ether-spotposities te kopen.

Gezien de on-chain data van Ether die aangeven dat whales oppotten, samen met de premie voor gezonde futures contracten, lijkt de marktstructuur betrouwbaar.

Het feit dat top traders bij OKEx ook de dip van vandaag kochten is een verdere indicatie dat de rally zou moeten worden voortgezet.

Meer Crypto nieuws.

Bitvavo